Nevjerojatno

HRT ipak nije naplatio pristojbu zakladi za slijepe “jer imaju zvučnike na računalu”

Hina

Mirko Hrkač / Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mirko Hrkač / Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kontrolor HRT-a je sačinio zapisnik na temelju kojeg je utvrđeno da se radi o uređaju koji služi isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti te se po zapisniku neće postupati, poručuju s HRT-aZaklada “Čujem, vjerujem, vidim” izvijestila je u četvrtak da im je u prostorije došao kontrolor HRT-a koji im je naplatio pristojbu zbog posjedovanja računala i zvučnika, koji im trebaju zbog izrade zvučnih knjiga za slijepe.


“U razgovoru s kontrolorom i kasnije s njegovim nadređenim u službi za pristojbu HRT-a rečeno mi je da smo dužni plaćati pristojbu jer uz uređaje koje posjedujemo u Zakladi (računala) imamo i zvučnike”, rekao je Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”.


Hrkač u priopćenju kaže kako su kontroloru i njegovom nadređenom objasnili da u svom sustavu imaju specijalnu knjižnicu gdje snimaju zvučne knjige za potrebe slijepih osoba te stoga su im oni neophodni za rad. “Jednostavno nemamo vremena ni uvjeta za slušanje Hrvatskog radija dok radimo, no bez obzira na to njihov odgovor je bio da moramo plaćati pristojbu”, naveo je.
HRT im je odgovorio da unatoč tome što su zvučnici neophodni za rad slijepih na računalu svejedno moraju plaćati pristojbu, “iz čega proizlazi da na sljepoću moramo plaćati pristojbu HRT-a”.


Zaklada poziva HRT da preispita svoje postupke, kao i one koji su donijeli takav zakon.


“U suprotnom iz protesta smo spremni prestati sa snimanjem zvučnih knjiga za potrebe slijepih osoba i uputiti sve naše korisnike u odjel HRT-a za pristojbu da im oni osiguraju potrebnu literaturu”, stoji u priopćenju Zaklade.


HRT: Neistinito je da je kontrolor naplatio pristojbu


S HRT-a su reagirali na ovu vijest.


Neistinita je informacija da je kontrolor HRT-a naplatio mjesečnu pristojbu Zakladi za slijepe, poručuju iz HRT-a.


“Kontrolor HRT-a je sačinio zapisnik na temelju kojeg je utvrđeno da se radi o uređaju koji služi isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti (članak 36. stavak (2) Zakona o HRT-u te se po zapisniku neće poduzimati daljnje aktivnosti”, poručuju s HRT-a.