Otvoreno pitanje

Krajem travnja mogli bi imati vrhunac trećeg vala. Treba li Hrvatska poput još nekih država odgoditi izbore?

Tihana Tomičić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Uz opasnost od trećeg vala epidemije koja je već pogodila dobar dio Europe, to je legitimno pitanje, a pogotovo nakon što su odluku o izborima zadnjih tjedana donijele brojne europske vlade, primjerice u Italiji ili Finskoj.ZAGREB – Vlada je odlučila još jednom odgoditi popis stanovništva, pa se on neće održati ni ovog proljeća kako je bilo prvotno zamišljeno, ni u ljeto, što je bila druga opcija nego tek najesen.


Popis stanovništva trebao se održati od 1. travnja do 7. svibnja, a onda je početkom veljače Državni zavod za statistiku u javno savjetovanje uputio prijedlog odgode po kojem je određen novi datum i popis stanovništva trebao se provesti tijekom lipnja. No, sada više u igri nije ni taj datum, jer DZS prema novom prijedlogu u javnom savjetovanju predlaže da se popis stanovništva odradi od 13. rujna do 17. listopada. Naravno posljedica je to pandemije koronavirusa, no što je s lokalnim izborima koji se održavaju 16. svibnja.


Uz opasnost od trećeg vala epidemije koja je već pogodila dobar dio Europe, to je legitimno pitanje, a pogotovo nakon što su odluku o izborima zadnjih tjedana donijele brojne europske vlade, primjerice u Italiji ili Finskoj. Italija je zbog pandemije koronavirusa otkazala lokalne i regionalne izbore koji su se trebali održati krajem proljeća – izbori za gradonačelnika u velikim talijanskim gradovima poput Rima, Milana, Torina i Napulja odgođeni su na period između 15. rujna i listopada. Finska će odgoditi lokalne izbore koji su se trebali održati sljedeći mjesec za sredinu lipnja jer su zbog porasta broja slučajeva koronavirusa ondje zabrinuti da bi mogao biti slab odaziv, ali i da bi mogao porasti broj infekcija nakon glasanja. Iako je Finska među europskim zemljama koje su najmanje pogođene pandemijom koronavirusa, vlasti su u pripravnosti zbog nedavnog povećanja broja slučajeva i pojave novih varijanti koronavirusa, posebno u glavnom gradu Helsinkiju i okolici.


Prijeteći treći val
Na naša pitanja o tome razmišlja li i Hrvatska o odgodi izbora, iz Vlade jučer nismo dobili odgovor, no da je to pitanje itekako legitimno pokazuje, primjerice, i podatak da je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Marko Filipović upravo kući u samoizolaciji, s dijagnozom koronavirusa, a to onda znači da je i dobar dio njegovog tima u izolaciji, jer su bili u kontaktu s njim zadnjih tjedan dana. To znači da je SDP u Rijeci praktički trenutno u nemogućnosti provoditi pretkampanju, a s druge strane postavlja se i pitanje kako će svi mogući kandidati u doslovno 550 lokalnih jedinica, ako se pojavi treći val epidemije, zapravo sudjelovati u kampanji sve do sredine svibnja. Lokalni izbori pretpostavljaju kontakte s masom građana, od mjesnih odbora do velikih skupova, a zasad nema nikakvih posebnih zabrana održavanja skupova, dapače kandidati su svakodnevno na terenu, dok broj oboljelih opet raste. Stoga je opravdano pitanje kako provesti kampanju, a s druge strane i hoće li svi birači imati u svibnju mogućnost ostvariti svoje biračko pravo, ako treći val doista kulminira.


Macan: Očekivana je manja izlaznost

Politički analitičar i stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan smatra da izbore treba održati jer se jednostavno život više ne bi trebao zaustavljati.


– S obzirom na to da nam je ‘novo normalno’ već neko vrijeme normalno, više i nije pitanje održavaju li se izbori u vrijeme korone ili ne. Odgovor na pitanje održati li izbore, uvjerljivo je – da. Naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje su u tom trenutku na snazi. Kad se održavaju u uvjetima nešto većih brojki, neposredno prije same kampanje, za očekivati je nešto manju izlaznost što je bio slučaj u srpnju prošle godine na našim parlamentarnim izborima. S obzirom na to da je sasvim izgledno da će se epidemioločka situacija kod nas smiriti do ljeta, teško je očekivati da će se odgađanje izbora uopće ozbiljno razmatrati. No, u slučaju značajnog pogoršanja i to postaje opcija, zaključuje Macan na kraju.


Za očekivati je da se tijekom ovog tjedna o svemu izjasne i u Vladi, odnosno Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Glavni tajnik SDP-a Vedran Babić ne misli da ova pitanja nisu opravdana, ali SDP će se, kaže, ponašati u skladu s propisanim mjerama.


– Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, a prvenstveno dostupnosti cjepiva, moguće je da će i Hrvatska morati razmatrati odgodu lokalnih izbora, kao što to čine druge europske zemlje. No, za sada je još uvijek preuranjeno o tome govoriti, iako od nadležnih očekujemo detaljnu analizu situacije i rizika kojima bi članovi tijela za provođenje izbora i građani mogli biti izloženi, kaže Babić.


Online glasanje


Kandidat Demokrata za gradonačelnika Zagreba Mirando Mrsić, koji je ujedno i liječnik, upozorava na opasnosti koje su pred Hrvatskom zbog izbora.


– Kao kandidat za gradonačelnika Zagreba spreman sam za izbore kad god oni bili, no kao građanin, roditelj i liječnik sam istinski zabrinut pred trećim valom epidemije i smatram da i odgoda izbora može biti rješenje. Sigurnost i zdravlje građana mora biti na prvom mjestu.


Smatram da se politički sustav Hrvatske može i mora unaprijediti online glasanjem i glasanjem putem pošte, no s ozirom na to da Hrvatska kojom upravlja HDZ to ne želi i nesposobna je provesti, onda je u pandemiji i odgoda izbora realna opcija, kaže Mrsić.


»Naime, situacija u Hrvatskoj ponovo se pogoršava, raste broj zaraženih, cijepljenje nije ni blizu onog što je trebalo biti jer se cijepe povlašteni, a ne ranjivi, prerano smo popustili mjere i dolaze nove i opasnije verzije virusa. Predviđam da će vrhunac tog trećeg vala biti krajem travnja i početkom svibnja i ako se to stvarno dogodi, onda izbore možemo pomaknuti na kraj lipnja ili početak rujna. Ukoliko HDZ nastavi provoditi svoju nerazumnu politiku, doći će u pitanje ne samo legitimnost izbora već i turistička sezona bez koje nema ni gospodarskog oporavka«, kaže Mirando Mrsić.