Božićne poruke

Kardinal Bozanić osudio pretjerani individualizam, papa Franjo pozvao na pomoć migrantima

Hina

foto: REUTERS, Davor Kovačević

foto: REUTERS, Davor Kovačević

"Neka Bog omekša naša često kamena i samoživa srca i učini ih kanalima svoje ljubavi. Neka donese svoj osmjeh, preko naših sirotih lica, svoj djeci svijeta; onima koji su napušteni i onima koji trpe nasilje", kazao je.ZAGREB – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je s božićnog misnog slavlja u zagrebačkoj Katedrali da se pred suvremenim obiteljima nalaze mnogi izazovi te da sve veću opasnost predstavlja pretjerani individualizam koji “izobličuje obiteljske veze”.


Predvodeći misno slavlje Bozanić je rekao da su hrvatske obitelj hrabro tijekom svih minulih razdoblje, često ne pitajući za cijenu, čuvale Božić kao najveće bogatstvo.


“Njihova vjernost Božiću naša je baština. Zato nije pretjerano reći da je odnos Božića i obitelji uzajaman jer obitelji čuvaju Božić, a Božić čuva obitelj”, kazao je.
Naglasio je da je Božić obiteljski blagdan jer se upravo u svjetlu Božića okuplja obitelj koja u obiteljskom zajedništvu slavi rođenje Isusa Krista, ali istodobno i sama svetkovina Božića ima obiteljski karakter. “To nam govori o uzajamnoj povezanosti obitelji i Božića”, dodao je.


“Pred suvremenim obiteljima nalaze se mnogi izazovi. Sve veću predstavlja opasnost pretjerani individualizam koji izobličuje obiteljske veze i u konačnici promatra svakoga člana obitelji kao jedan od, što ima za posljedica da u određenim slučajevima prevladava poimanje pojedinaca kao osobe koja izgrađuje samu sebe prema vlastitim željama koje se shvaćaju kao neka apsolutnost”, poručio je Bozanić.Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, predvodeći božićno misno slavlje u katedrali sv. Duje, upozorio je da društven promjene pogađaju obitelji i osobe treće životne dobi te je poručio kako je Božić zaštita ljudskog dostojanstva.


“Današnje brze društvene promjene najviše pogađaju obitelji i osobe treće životne dobi. Društvu utemeljenom na profitu zanimljivi smo samo ukoliko smo proizvodno sposobni i korisni, a odlaskom u mirovinu prijeti opasnost da u kulturi odbacivanja i eliminacije osobe treće životne dobi olako postanu suvišne i potisnute u tamu na periferiju kao teret zajednice”, istaknuo je Barišić u propovijedi.


Po njegovim riječima, Božić je svjetlo koje rasvjetljuje svakog čovjeka i osvjetljava našu stvarnost da u njoj vidamo bližnjega u potrebi.


“Betlehemsko svjetlo, koje nam daje da se u obitelji vidimo na nov način, vodi nas do svakog čovjeka naročito do onih koji su na periferijama obitelji i društva. Utjelovljeni Božji logos – svjetlo od svjetla, želi osvijetliti tolike naše periferije i tame, sve periferije nezaposlenosti, nesigurnosti i neizvjesnosti mladih, rad nedjeljom, siromaštva, samoće, samodostatnosti, egoizme i tolike naše tame koje nam ponekad izgledaju sve gušće”, naglasio je Barišić.


Dodao je i kako nepoštivanje propisa, kriminalne radnje, nepravda, demografska slika, povijesne i sadašnje neistine i mnoge druge tame u nama i među nama “ugrožavaju dostojanstvo naše ljudskosti i Božanske uzvišenosti”. Također je rekao kako nam je u betlehemskom djetetu darovan put svjetla i istina života za sve periferije i tame pojedinaca i obitelji, društva i svijeta.


“Samo istinsko svjetlo može dati dostojanstvo našim periferijama i rasvijetliti naše tame jer lažna svjetla brzo se gase, prestanu – i opet ustupaju mjesto tami. Božićno svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze”, poručio je Barišić.Također je poručio da nijedna obitelj nije prepuštena sami sebi u suočavanju sa životnim izazovima jer je “u našoj sredini prisutan Bog koji se u Isusu rođenom u Betlehemu približio svakoj ljudskoj osobi”.


“Kada bi bilo suprotno tada se pred Božić ne bi pojačavala želja članova obitelji da budu zajedno. Božić se ne odriče čovjeka, ne odriče se obitelji i društva u cjelini nego ga nježno dotiče. Božić je darovan svim ljudima”, poručio je Bozanić.


Božićnom misnom slavlju u zagrebačkoj Katedrali nazočio je najviši državni vrh predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem. Uz njega su bili i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Željko Reiner, ministri u vladi i brojni drugi.


Papa Franjo pozvao na promjenu u ljudskim srcima


Papa Franjo pozvao je pak svijet da dopusti da svjetlo Božića probije “tminu u ljudskim srcima” koja dovodi do vjerskih progona, socijalne nepravde, oružanih sukoba i straha od migranata.


U svojoj božićnoj poruci “Urbi et Orbi” (Gradu i svijetu), 83-godišnji Papa pozvao je na mir u Svetoj zemlji, Siriji, Libanonu, Jemenu, Iraku, Venezueli, Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja kojima vladaju oružani sukobi.


Bit njegove poruke svodi se na to da promjena počinje u ljudskim srcima. “Tmina se nalazi u ljudskim srcima, ali svjetlo Krista je još veće”, rekao je Papa.


“Tmina se nalazi u osobnim, obiteljskim i društvenim odnosima, ali svjetlo Krista je veće. Tmina postoji u gospodarskim, geopolitičkim i ekološkim sukobima, ali još veće je svjetlo Krista”, rekao je.


Papa je upozorio na progone kršćana u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji, zamolivši Boga da utješi one koji pate zbog svoje vjere.


Dio poruke posvetio je i patnjama migranata.


“Nepravda ih prisiljava da prelaze pustinje i mora koja se pretvaraju u groblja. Nepravda ih prisiljava da trpe neizrecive oblike zlostavljanja, porobljavanja svake vrste i mučenja u nehumanim kampovima”, rekao je.


“Nepravda ih tjera s mjesta gdje bi mogli imati nadu u dostojanstven život, ali umjesto toga nađu se ispred zidova ravnodušnosti”, rekao je.


No, premda u svijetu ima puno velikih problema, ne treba pokušavati ispraviti nepravde negdje daleko, istaknuo je, savjetujući ljudima da prvo pokrenu promjene u svojim vlastitim zajednicama kako bi se naposljetku iscijelili “svi članovi naše ljudske obitelji koji pate”.


“Neka Bog omekša naša često kamena i samoživa srca i učini ih kanalima svoje ljubavi. Neka donese svoj osmjeh, preko naših sirotih lica, svoj djeci svijeta; onima koji su napušteni i onima koji trpe nasilje”, kazao je.


Podcrtavajući tu poruku, pored Pape na balkonu bazilike sv. Petra bila su dvojica kardinala, Renato Martino, predsjednik emeritus vatikanskog ureda za imigraciju, i Konrad Krajewski, papinski djelitelj milostinja koji dijeli pomoć siromašnima i beskućnicima u Rimu.


“Preko naših slabih ruku, neka odjene one koji nemaju ništa za odjenuti, neka da kruha gladnima i izliječi bolesne”, kazao je Papa, dodajući da pružanjem prijateljstva svatko može biti blizak starijima, usamljenima, migrantima i marginaliziranima.


“Na ovaj radostan Božić, neka donese svoju blagost svima i rasvijetli tminu ovoga svijeta”, zaključio je Papa.