DANI HRVATSKOG TURIZMA

Jutro u kojem se slavilo znanstvenice Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaNakon prvog dana Dana hrvatskog turizma što se održavaju u Šibeniku, u Amadria parku, mnogima poznatom Solarisu, kako ga uostalom zovu i sami Šibenčani što nam je poručio i njihov gradonačelnik Željko Burić na svečanosti dodjele prvog seta nagrada, bilo je radosti, ali i podijeljenih emocija. Što je i normalno jer pobjednici slave, finalisti im – čestitaju. Ne tuguju kako nam je naglasila i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić jer biti finalu tako uglednog izbora već je samo po sebi pobjeda. A znaju Lošinjani što govore jer – znaju što su pobjede. Jedna od globalno važnih dogodila im se nedavno, koncem rujna kad su u Ateni dobili najprestižniju nagradu za održivi turizam, Green Destination, što je istinski veliko priznanje, kao za danas, tako i za sutra lošinjskog turizma.


U mnoštvu koje se okupilo u Šibeniku, više od tisuću ključnih djelatnika hrvatskog turizma i njihovih gostiju, od predstavnika Lonely planeta do ADAC-a, posebno nam je draga bila delegacija Gorskog kotara čiji turizam oblikuje i neumorna, sjajna promotorica Jelena Holenko. Nisu na žalost dobili nagradu za najbolju destinaciju ruralnog turizma, dobilo ju je pet slavonskih županija, ali – kao da jesu. Vidjeti ih, onako pune volje i optimizma, znači samo jedno – sa svakim novim danom Gorski kotar će osvajati sve značajnije mjesto pod globalnim turističkim suncem.


Bilo je svakako zanimljivo vidjeti i gastro nagrade s obzirom da je to jedna od djelatnosti zbog koje se itekako putuje, i to cijele godine. Uz zbirnu dodijeljenu Ikadorovom restorano Nobilion, jako nas je razveselila činjenica da je ona pojedinačna otišla u ruke Saše Begana, sjajnog chefa zadarske Foše, restorana koji posluje u JRE sustavu. On ne samo da je istinski kreativac, divan je i kao čovjek. Nikad ga nećemo zaboraviti iz hola i kuhinje srednje škole u Topuskom kad je u tužnom siječnju 2021. godine zajedno s brojnim kolegama danima kuhao za stradalnike potresa u onim tužnim selima oko Gline i cjelokupnog petrinjskog područja.
Svi su predloženi i nagrađeni bili divni, ali ipak je kruna cjelokupnog, vrlo sadržajnog prvog dana DHT-a, pripala delegaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Predvodila ju je dekanica Sandra Janković, ali predstavljala ih je tog zanimljivog jutra ugledna profesorica Dora Smolčić Jurdana.


One su te, a vidjelo se to i po silnom odobravanju ministrice Nikoline Brnjac i direkora HTZ-a Kristjana Staničića, koje našem turizmu i njegovom provedbenom, političkom okviru stvaraju podlogu za fantastičnu budućnost. Tim koji je vodila prof. Smolčić Jurdana je naime na javnom natječaju dobio pravo izrade nove strategije hrvatskog turizma. A sa završnim dokumentom zaradio i aplauze na otvorenoj sceni, pa tako i od karizmatične Alessandra Priante, direktorice Regionalnog odjela za Europu u Svjetskoj turističkoj organizaciji, koja je istaknula kako je to jedan od najboljih dokumenata održivog turizma u Europi! I je, jer baš kako je to istaknula i ministrica Brnjac, hrvatski turizam će u svom središtu prije i iznad svega imati ljude koji ga stvaraju, kao i one u čijim se sredinama događa.


Jednako tako neće dozvoliti bilo kakvu devastaciju prostora kao i kaos do kojeg dovode destruktivni urbanizam ili besmislena utrka za sezonalnom hiperprodukcijom. Hrvatska po tom dokumentu postaje zemlja ugodnog turizma koji se ima odvijati na cijelom njezinom području – čitave godine.


Hoće li se strategija provesti? O tome uistinu samo mi, svi zajedno, odlučujemo.