Epicentar kod Bregane

Još jedan potres u Zagrebu: Nemojte brinuti, nakon velikog zagrebačkog potresa zabilježeno ih je 185

Hina

foto: Davor Kovačević

foto: Davor Kovačević

"Seizmografi su zabilježili slabi potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice", stoji u objavi Seizmološke službe na Twitteru.U Zagrebu se nešto prije 21.00 sati osjetio još jedan blaži potres, koji je trajao tek nekoliko sekundi, jačine 2,7 po Richteru.


“Seizmografi su zabilježili slabi potres s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice”, stoji u objavi Seizmološke službe na Twitteru.


To mjerenje razlikuje se od podataka koji su bili dostupni na stranici Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) netom nakon potresa. 
Tako je prema EMSC-ovim podacima potres bio jakosti 3,2 po Richteru, dogodio se na dubini od 10 kilometara, dok je epicentar bio 20 kilometara zapadno od Zagreba i tri kilometra istočno od Bregane. 


Ukoliko to nekom može biti utješno, recimo da je nakon velikog zagrebačkog potresa, od studenog do travnja, zabilježeno čak 185 manjih potresa. Seizmolozi takvu aktivnost u utrobi zemlje nakon velikih potresa smatraju uobičajenom.