Gastronomska manifestacija

Jesen na pijatu vraća se u središnju Istru: Uživanje u domaćim okusima i mirisima od 8. do 30. listopada

P. N.

U navedenom razdoblju, svaki dan u redovnom  radnom vremenu, ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih  namirnica našeg podneblja



Jesen nam je zakucala na vrata, a stiže i na naše pijate! Na područje središnje Istre po treći se put vraća gastronomska manifestacija Jesen na pijatu, u sklopu koje možete uživati u jesenskim  okusima, mirisima i bojama na pijatima ugostiteljskih objekata u središnjoj Istri. Ove se godine u  gastronomsku manifestaciju uključilo osam ugostiteljskih objekta s područja TZ središnje Istre, a  u njihovim primamljivim menijima možete uživati od 8. do 30. listopada. 


Tradicionalna jela istarske kuhinje


 


U agroturizmu Stara štala, u Sandaljima kraj Boruta, danas je najavljen početak gastronomske manifestacije Jesen na pijatu u središnjoj Istri, koja će se treći put održati na području TZ središnje  Istre. Navedenom su predstavljanju prisustvovali predsjednik Turističke zajednice središnje Istre – Goran  Hrvatin, direktorica Turističke zajednice središnje Istre – Sanja Kantaruti, direktor AZZRI d.o.o. – Igor  Merlić, predsjednica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan te vlasnica  agroturizma Stara štala Karin Merklin.




Manifestacija Jesen na pijatu u središnjoj Istri odvijat će se od 08. do 30. listopada 2022. u  ugostiteljskim objektima na području TZ središnje Istre. U navedenom razdoblju, svaki dan u redovnom  radnom vremenu, ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih  namirnica našeg podneblja, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg  povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone. 


Osam ugostiteljskih objekata


 


Jesenski menu sastojat će se od predjela, glavnog jela i deserta, a nudit će se po promotivnoj cijeni.  U manifestaciju je uključeno osam ugostiteljskih objekata, koji nude sljedeće menije


Agroturizam Stara štala (Borut, Cerovlje): juha od buče, svinjski but u umaku od gljiva, restani  krumpir i sezonska salata, kolač od jabuke | 120 kn 


In Sylvis wine and restaurant (Sveti Petar u Šumi): domaći rezanci s vrganjima, svinjska vratina  na padelu, krambl sa smokvama | 200 kn 


Konoba-pizzerija Capo (Cerovlje): maneštra, pljukanci u šugu od domaće kobasice i pancete,  kolač od jabuke | 155 kn


Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): tajadele s bučom i gljivama, bucmasti praščić s gljivama, flambirane jabuke | 130 kn 


Konoba 2. peron (Cerovlje): pečeni tortin od sira s džemom od jabuka, raviolon s kruškama i  domaćom skutom u umaku od lješnjaka i meda, cuka na cuki s cukom | 170 kn 


Konoba Jelenić (Lušetići, Pazin): juha od vrganji, makaruni u umaku od miješanih gljiva i  miješana salata, kolač od jabuka | 150 kn 


Konoba Marino (Gračišće): juha od buče, pureći medaljoni u umaku od gljiva sa slanim  krumpirom i salata iz vrta, kolač sa šljivama | 140 kn 


Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): aperitiv dobrodošlice, istarski pijat, njoki u crnom  šugu od kobasica, pancete i pršuta s lisičarkama ili vrganjima, jesenska torta | 130 kn 


Dođite i kušajte ono najbolje što nam priroda ujesen nudi – gljive, buče, jabuke, kruške, šljive, smokve i sve ostale delicije, poručuju organizatori. 


Organizatori su TZ središnje Istre, a suorganoizatori i partneri Agencija za ruralni Razvoj Istre (AZRRI) i  Udruženje obrtnika Pazin uz financijsku podršku TZ Istarske županije.