Predsjednik Sabora u Barbanu

Jandroković: Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota skreće pozornost

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

„To što oni rade ne pridonosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa“, rekao je predsjednik parlamenta o srpskoj politiciSrbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava skrenuti pozornost sa svojih problema, rekao je u nedjelju predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Apelacijski sud u Beogradu u četvrtak je potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tijekom akcije ‘Oluja’.


Jandroković je u Barbanu rekao kako Hrvatska odbacuje tu optužnicu koja je „političke prirode“, da ona „nema nikakvog pravnog utemeljenja“ te da će Hrvatska „zaštititi svoje građane“.
„To što oni rade ne pridonosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa“, rekao je predsjednik parlamenta o srpskoj politici.


„Srbija je zemlja koja ima puno vlastitih problema“, nastavio je Jandroković, navodeći pitanje Kosova ili odluke o tome želi li Beograd “na rusku ili na stranu zapada“.


„Onda koristi ovakve situacije kako bi skretala pozornost sa svojih problema“, zaključio je.


Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) optužilo je 31. ožujka pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).


Smatra ih se odgovornima za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu. U tim je napadima identificirano 13 poginulih, od kojih šestero djece, te 24 ranjenih.