Pokrenut postupak

Jandroković sina vodio na utakmicu Vladinim avionom: ‘Ništa nisam napravio što i dosad nije bila praksa’

Portal Novilist.hr

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Navodi da su državni dužnosnici i u Katar išli s članovima obitelji, ali to nije nikoga zanimaloPovjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je otvorilo postupak protiv predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je na subotnju utakmicu Hrvatska – Španjolska Vladinim zrakoplovom poveo i – maloljetnog sina.


Danas se po ovoj temi obratio javnosti, poručivši kako nije radio baš ništa što nije bila i dosadašnja praksa.


“Jučer oko 15.30 sam dobio nepotpisanu obavijest Povjerenstva na mail u kojem me informiraju da je otvoren postupak, ali da zasad ne traže moje očitovanje. 50 minuta kasnije izlazi prva vijest o tome  i stvara se medijski hype oko kojeg se nisam imao priliku očitovati. Stvoren je dojam da sam napravio nešto što dosad nije bila praksa i što nije u skladu s pravilima”, započeo je Jandroković.
Tvrdi da je postupao identično praksi kakva je bila na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022.


Vodio maloljetnog sina


“Dobio sam službeni poziv predsjednika UEFA-e Čeferina da nazočim utakmicama hrvatske reprezentacije. Dobili su ga predsjednik Republike, premijer i ja. To je uobičajena praksa. Uz poziv prema meni, protokol Vlade dobio je od HNS-a i UEFA-e obavijest da je za izaslanstvo RH namijenjeno osam mjesta. Klasična situacija kakva je bila i u Kataru gdje su državni dužnosnici išli s članovima obitelji”, dodao je Jandroković.


Što se tiče putovanja službenim Vladinim zrakoplovom, ističe da se još od vremena Franje Tuđmana na ovakva događanja išlo na taj način.


“Glavna tema je putovanje sa mnom mojeg maloljetnog sina. Na SP u Katar smo i premijer i predsjednik Milanović išli s članovima obitelji. I to nije izazvalo nikakav interes Povjerenstva niti su nam dali smjernice da to nije u redu. Dio medija piše kao da je to nešto novo, kao da sam ga inkgonito stavio u avion. Molio bih predsjednicu Povjerenstva da javno kaže – kako je moguće da otvara postupak protiv jednog dužnosnika, a on je postupio identično kao drugi dužnosnici protiv kojih postupaka nije bilo. Koja je logika da je nešto jučer bilo u redu, a danas više nije? Koji su to standardi da se jedni primjenjuju na predsjednika Hrvatskog sabora, a drugi na premijera i predsjednika”, upitao je Jandroković.


Sam platio noćenje


Traži da se objavi tko stoji iza odluke.


“Doveden sam u situaciju koja je prilično neugodna. Ispada da sam napravio nešto mimo pravila i zloupotrijebio poziciju i iskoristio to za dobrobit svojih bližnjih. Htio bih da otvore postupak i ja ću se braniti. Ali ću tražiti i da se otvori pitanje standarda po kojima Povjerenstvo radi. Ima li tu pristranosti i osobnih razloga?”, zaključio je Jandroković.


Dodao je i da je troškove noćenja za sina platio sam i da za to posjeduje račune.