Knap rezultat

I dalje mislite da na izborima nije bitan svaki glas? Pitajte ovog čovjeka, njemu je mjesto načelnika izmaklo za – jedan jedini

Dražen Ciglenečki

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Cijelo vrijeme mi je nešto govorilo da će biti jako knap i toga sam se pribojavao. Ali, da će mi baš nedostajati jedan glas... To si nisam mislio, ali neka se opet prebrojiZAGREB – U okviru lokalnih izbora odvija se puno natjecanja i stoga je pregršt zanimljivih rezultata. U općini Rasinja u Koprivničko-križevačkoj županiji tako se dogodilo da je Davor Tetec, kandidat SDP-a uz podršku HSLS-a, u nedjelju izgubio za jedan jedini glas. Kada su birački odbori završili brojenje, ispostavilo se da je on dobio 731 glas, ali njegov protukandidat Danimir Kolman, aktualni općinski načelnik, 732.


Kako onda započeti razgovor s Tetecom nego da mu se izrazi sućut. Ali, on se ne predaje.


– Tražit ću novo prebrojavanje, bila su, recimo, 54 nevažeća glasačka listića i treba to sve provjeriti. Već su, zbog utvrđenih grešaka, neposredno nakon završetka brojenja i Kolmanu i meni dodali po jedan glas, pa je logično da idem sa zahtjevom da se još jednom prebroji. Ja sam već čestitao gospodinu Kolmanu, ne bi bilo lijepo da to zavlačimo, sreća ga je u nedjelju pomazila, ali možda se okrene, rekao nam je Tetec.
HNS-ovac Kolman, kojeg su podržali HDZ, HSS i HSU, iskusan je lokalni političar, tri mandata načelnika općine već je odradio. Tetec je bio svjestan da ga očekuje teška borba.


– S Kolmanom su na izbornoj listi bili i HSS-ovac koji je 12 godina bio načelnik i još HDZ-ovac jednim mandatom. Imao sam, znači, protiv sebe sadašnjeg i dva bivša načelnika. Kolmanu je, naravno, na raspolaganju bilo sve što meni nije, koliko je samo prije izbora cesta asfaltirano. No, mi smo također uprli sve naše snage kako bi što više ljudi izašlo na birališta. Samo, cijelo vrijeme mi je nešto govorilo da će biti jako knap i toga sam se pribojavao. Ali, da će mi baš nedostajati jedan glas… To si nisam mislio, ali neka se opet prebroji i onda ću se pomiriti s tim da sam izgubio, ispričao nam je Tetec.


Ako i ovo završi nepovoljno za njega, neće ga to obeshrabriti.


– Ma, kakvi. Ja sam vam vatrogasac, gasio sam požare po čitavoj Hrvatskoj i jasno je da neću tek tako odustati. Izbori su za četiri godine, brzo to prođe. Osim toga, ne živim ja od politike, glavno je da smo živi i zdravi, a sve drugo manje je važno, zaključuje čovjek kojem je, barem zasad, presudio jedan glas.