Rast cijena

Brojke su neumoljive: Hrvatskoj slijedi novi val poskupljenja, inflacija ubrzava

Jagoda Marić

Reuters

Reuters

Proizvođačke cijene rastu posljednjih šest mjeseci, taj se rast ubrzava iz mjeseca u mjesec, a s određenom odgodom prati ih i rast cijena u dućanimaZAGREB – Rekordan rast proizvođačkih cijena u rujnu od 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine može u konačnici rezultirati samo nastavkom povećanja potrošačkih cijena, odnosno ubrzavanjem inflacije prema kraju godine.


Inflacija već mjesecima slijedi povećanje proizvođačkih cijena, a najveći rast u prošlom mjesecu zabilježen je otkako se u Hrvatskoj prate ti podaci, odnosno od početka 2011. godine. Rujanski rast od 12,1 posto zapravo je srušio dotadašnji, kolovoški rekord, kad su proizvođačke cijene rasle 9,3 posto.


Proizvođačke cijene rastu posljednjih šest mjeseci, taj se rast ubrzava iz mjeseca u mjesec, a s određenom odgodom prati ih i rast cijena u dućanima, s tim da se iz mjeseca u mjesec ubrzava i inflacija.
U odnosu na prethodni mjesec, odnosno na kolovoz ove godine, proizvođačke cijene porasle su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, za 2,2 posto, a koliko je ubrzani rast potrošačkih cijena ubrzao inflaciju pokazat će objava statističkog zavoda sredinom ovog mjeseca. I dalje je u prosječnom rastu cijena najveći doprinos poskupljenje u sektoru energije, pa je za očekivati da će se to sljedećih mjeseci samo prelijevati na druge sektore, a u konačnici i na cijene u dućanima.


Posebno su u DZS-u izračunali rast proizvođačkih cijena u industriji na domaćem i inozemnom tržištu, a on pokazuje da su na inozemnom tržištu proizvođačke cijene u odnosu na prošlogodišnji rujan rasle 10,1 posto, dok je na domaćem tržištu taj rast i veći od 13,7 posto.


Na domaćem tržištu su cijene proizvodnje energije na mjesečnoj razini, odnosno u rujnu u odnosu na kolovoz, porasle za čak 9,4 posto. Proizvođačke cijene energije u rujnu ove godine porasle su za čak 42,4 posto u odnosu na rujan prošle godine. No, rast je vrtoglav kad se iz sektora energije izvadi rudarstvo. U rujnu su u odnosu na kolovoz u toj djelatnosti cijene veće za čak 40,3 posto, a na godišnjoj razini stopa rasta je čak 217 posto. Na taj rast najviše je utjecalo povećanje cijena, a u području vađenja sirove nafte i prirodnog plina godišnji rast je čak 490 posto.


U prerađivačkoj industriji cijene su u rujnu ove godine bile veće za 7,9 posto u odnosu na isti mjesec 2020. godine, a i taj je prosječni rast najviše pogurao rast cijena u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata, i to za čak 56 posto. S obzirom na ubrzavanje rasta proizvođačkih cijena u industriji za očekivati je, posebice na rast cijena energije, da će sljedećih mjeseci inflacija u Hrvatskoj nastaviti ubrzavati, a u kolovozu je, prema podacima DZS-a, već premašila tri posto.


Podaci za rujan govore o ubrzavanju rasta inflacije u većini europskih zemalja, pa je tako, primjerice, u Njemačkoj bila veća od četiri posto, što je najveća stopa inflacije u toj državi u posljednjih 28 godina.