Hrvatski gospodarski dan

Grabar Kitarović otvorila burzu u Frankfurtu: “Želimo više njemačkih investicija”

Hina

predsjednica.hr

predsjednica.hrHrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak ujutro zvonjenjem starim burzovnim zvonom simbolično je označila početak radnog dana na Frankfurtskoj burzi, te je izrazila zadovoljstvo što može podržati »Hrvatski gospodarski dan« upriličen povodom predsjedanja Hrvatske EU-om.


»Veselim se poslovnom danu koji stoji pred nama. Došla sam u Frankfurt kako bih podržala ovaj događaj. Nadam se da će moja današnja posjeta pridonijeti daljnjem poboljšanju gospodarskih odnosa Njemačke i Hrvatske«, rekla je Grabar Kitarović uoči svečanog obilježavanja početka rada Frankfurtske burze vrijednosnim papirima.


Ona je u Frankfurtu otvorila Njemačko-hrvatski gospodarski forum, organiziran u okviru manifestacije »Hrvatski gospodarski dan« povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.
Hrvatska predsjednica je tom prilikom istaknula i odlične njemačko-hrvatske gospodarske odnose.


»Moja nazočnost također potvrđuje i izvanredne njemačko-hrvatske odnose, posebice na polju gospodarstva. Njemačka je najveći trgovinski partner Hrvatske i drugo po redu izvozno odredište za hrvatsku privredu a njemački građani predstavljaju najveću grupu turista koji posjećuju Hrvatsku«, rekla je Grabar Kitarović u Frankfurtu.


Ona je istaknula da se današnji Njemačko-hrvatski gospodarski forum održava u duhu posjeta njemačkog ministra gospodarstva Petera Altmeiera Hrvatskoj tijekom kojeg su udareni temelji za produbljivanje suradnje posebice na polju energetike i digitalnog razvoja.


»Naša cilj je povećanje njemačkih investicija u hrvatsko gospodarstvo koje je u porastu«, rekla je hrvatska predsjednica koja je tom prilikom ukazala na »razvijenu mrežu autocesta« u Hrvatskoj te činjenicu da se u Hrvatskoj proizvodi »najbrži električni automobil u Europi«.


Na kraju je obraćanja na Frankfurtskoj burzi hrvatska predsjednica izjavila da na polju gospodarstva u Hrvatskoj »još mnogo toga treba učiniti«.


Svoj boravak u regiji Rajna/Majna, Kolinda Grabar Kitarović nastavlja sudjelovanjem na Njemačko-hrvatskom gospodarskom forumu. Hrvatska predsjednica bi poslijepodne trebala u Mainzu uručiti odlikovanja i povelje hrvatskim udrugama.


Grabar Kitarović je u Frankfurtu također trebala održati radni sastanak s predsjednikom vlade savezne države Hessen Volkerom Bouffierom, ali je taj susret otkazan.


U delegaciji s predsjednicom RH se nalazi i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te guverner Narodne banke Hrvatske Boris Vujčić kao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.