Spona procedura

“Financijsko iscrpljivanje i administrativno nasilje”: Gong kaže da se preko EU fondova vrši “državni udar” na civilno društvo

Hina

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Nakon analize stanja civilnog društva Gong je zaključio da su provedbena tijela neusklađena, da je u njima vidljiv nedostatak fleksibilnosti i šire perspektive te nedostatak transparentnosti cjelokupnog procesa financiranja kroz EU fondoveOrganizacije civilnog društva imaju sve manje vremena za rješavanje društvenih problema zbog finacijske iscrpljenosti i administrativnog nasilja, poručio je Gong u utorak u zaključku analize stanja civilnog društva ustvrdivši da se na njega preko EU fondova provodi »državni udar«


»Kroz Europski socijalni fond, Operativni program ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ 2014.-2020., kojim upravlja Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, provodi se financijsko iscrpljivanje i administrativno nasilje kroz nepridržavanje kalendara objave natječaja, neobjave natječaja, česte obustave i poništavanja natječaja, te brojne izmjene natječajne dokumentacije«, priopćili su u utorak iz Gonga.


Nakon analize stanja civilnog društva Gong je zaključio da su provedbena tijela neusklađena, da je u njima vidljiv nedostatak fleksibilnosti i šire perspektive te nedostatak transparentnosti cjelokupnog procesa financiranja kroz EU fondove.
Procesu urušavanja civilnog društva u Hrvatskoj pristupilo se temeljito u mandatu premijera Andreja Plenkovića. »Najprije je kadrovski preuzeta kontrola nad radom Zaklade za razvoj civilnog društva, a potom i Ureda za udruge, u čemu je važnu ulogu imao ministar Pavić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, danas ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije«, tvrdi Gong.


Ističu da, dok udruge i ostali korisnici EU fondova »čekaju natječaje i obavijesti, računaju postotke radnog vremena, zbrajaju decimale, provode javnu nabavu za klamaricu«, u to vrijeme najviši državni dužnosnici se javnim sredstvima i potporama služe kao bankomatima za privatnu korist i učvršćivanje klijentelizma i daljnje otimanje države.


Gong je stoga objavio i preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i učinkovitije upravljanje EU sredstvima.


Smatraju da bi proces programiranja, objave i provedbe natječaja i procjene projektnih prijedloga trebalo učiniti maksimalno transparentnim. Treba ga pojednostaviti na minimum pravila potrebnih da proces i provedba projekata teku zakonito, a sredstva budu utrošena opravdano i svrsishodno.