rezolucija o ublažavanju posljedica potresa

Europska pomoć: Europski parlament traži da se Hrvatskoj pomogne iz svih raspoloživih europskih instrumenata

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

otporne na potrese. Hrvatske se vlasti poziva da pozorno nadziru obnovu nakon potresa kako bi se osigurali najviši seizmički standardi za sve zgrade i infrastrukturu.Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su velikom većinom glasova rezoluciju o ublažavanju posljedica potresa u kojoj traže da se Hrvatskoj pomogne iz svih raspoloživih europskih instrumenata.


Za rezoluciju je glasalo 677 zastupnika, protiv je bilo pet i jedan suzdržan.


U izradi rezolucije, čiji je začetnik Valter Flego, sudjelovali su svi hrvatski zastupnici.
EP poziva Europsku komisiju (EK) da zajedno s europskim i hrvatskim institucijama “osmisle brzi način za raspodjelu potrebne financijske i druge pomoći kako bi se osigurao brzi oporavak pogođenog područja” i da pritom vodi računa da se Hrvatska istodobno bori s pandemijom koronavirusa i s cijelim nizom razornih podrhtavanja.


U rezoluciji se pozia Hrvatsku da u svom planu za oporavak i otpornost, koji je ključan dokument za povlačenje sredstava iz instrumenta EU sljedeće generacije, prioritete stavi na obnovu kuća i zgrada vodeći računa da budu otporne na potrese.


Hrvatske se vlasti poziva da pozorno nadziru obnovu nakon potresa kako bi se osigurali najviši seizmički standardi za sve zgrade i infrastrukturu.


U rezoluciji se kaže da se proces obnove i izgradnje treba provesti najbrže što je moguće, transparentno i iz stručni nadzor te da se vodi računa o demografskom aspektu kako bi to područje imalo perspektivu razvoja. Stoga se poručuje da posebnu pozornost treba posvetiti izgradnji infrastrukture koja je nedostajala i prije potresa te da se osigura zadovoljavanje svih osnovnih potreba i usluga u svim dijelovima pogođenog područja.


EK se poziva da razmotri produljenje 18-mjesečnog roka za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti u slučaju snažnog i razornog potresa.


U tekstu se također poručuje da prioritet u cijepljenju protiv covida 19 treba biti pogođeno područje te se potiče hrvatsku vlada da provede najavljenu odluku o preusmjeravanju značajnog broj doza cjepiva u Sisačko-moslavačku županiju.


Također se poziva odluka država članica EU-a da dio svojih zaliha cjepiva prepuste Hrvatskoj.