12. Svijet Malvazija

Denis Bernobić iz Markovca osvojio je šampionsku titulu u kategoriji svježe malvazije

Alenka Juričić Bukarica

Foto Danilo DRAGOSAVAC

Foto Danilo DRAGOSAVAC

Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle šampion u kategoriji zrelih malvazija, Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna šampionsku je titulu osvojio u kategoriji svježih terana, dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala vinu Santa Lucia iz 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana

Denis Bernobić iz Markovca pokraj Višnjana, osvojio je šampionsku titulu u kategoriji svježe malvazije na ovogodišnjem ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 12. Svijetu Malvazija koje se održalo u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna.


Na natjecanju koje organizira udruga Vinistra dodijeljene su i ostale nagrade. Tako je Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle šampion u kategoriji zrelih malvazija, Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna šampionsku je titulu osvojio u kategoriji svježih terana, dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala vinu Santa Lucia iz 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana.


U kategoriji zrelih refoška šampion je Capo d’Istria iz 2013. slovenskog Vinakoper, a dodijeljeno je i pet velikih zlatnih medalja vinima koja su osvojila više od 92 boda. To su San Salvatore Muškat bijeli iz 2015. Benvenuti vina iz Kaldira, Muškat žuti iz 2019. Capo vina iz Fernetića, Malvazija volcanica iz 1956. španjolskog proizvođača El Grifo Canari, Merlot iz 2017. Vina Siljan iz Krnice, a veliko zlato dobila je i Aura biska ekstra iz 2021. buzetske destilerije Aura.


Povodom proglašenja najboljih, Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre kazao je kako su u ovom udruženju iznimno zadovoljni što su u ovim neobičnim vremenima uspjeli organizirati ovako zahtjevno natjecanje.


– Isto tako, veseli me vrhunska kvaliteta šampionskih vina i činjenica da je čak pet vina prešlo prag od 92 boda i osvojilo veliko zlato, istaknuo je Benvenuti.


Inače, šampion u kategoriji svježe malvazije, Denis Bernobić, kazao je kako je četvrta generacija koja se u obitelji bavi vinarstvom.


 – Nekoliko posljednjih godina fokus nam je ipak na vinima vrhunske kvalitete. Šampionska titula veliki je uspjeh, moram priznati i iznenađenje, ali i priznanje i poticaj da nastavimo dalje u istom smjeru, rekao je Bernobić.


 


Inače, na ovogodišnjem natjecanju podijeljeno je još 139 zlatnih i 16 srebrnih medalja, dok su ostali proizvođači dobili diplome. Ove godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta ostvarilo je 24 vinara za malvazije i sedam vinara za teran.


Predsjednik ocjenjivačke komisije je bio Mario Staver, a obzirom da je ocjennjivača bilo manje, ocjenjivanje je trajalo dan dulje. A od ukupno 15 ocjenjivača, više od polovice ih je bilo iz stranih zemalja i za njih je organiziran PCR ili antigenski test. Ovo ocjenjivanje ujedno je svojevsrtan uvod u 27. izložbu vina Vinistra koja će se, kako sada stvari stoje, održati u lipnju i to po prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.