Ozbiljna igra

Čini se da je Kovačević spreman “propjevati”. Hoće li u četvrtak otkriti najintrigantnije stvari u vezi s Inom?

Dražen Ciglenečki

Nikola Cutuk/PIXSELL / Vedran Karuza

Nikola Cutuk/PIXSELL / Vedran Karuza

Dragan Kovačević sad ima priliku da otkrije pojedinosti sastanka u Banskim dvorima prije četiri godineU Saboru se dosad već puno pričalo o aferi Ina. Posebno je zanimljivo bilo saslušanje čelnika HERA-e na sjednici Odbora za gospodarstvo, tijekom kojeg je javnost doznala da je HDZ odlučio uskratiti podršku Upravnom vijeću te agencije, a nije bez draži bila i verbalna razmjena između premijera Andreja Plenkovića i oporbenih zastupnika u sklopu prošlotjednog aktualnog prijepodneva.


No, potencijalno najintrigantnije stvari u vezi s Inom u Saboru tek dolaze. HDZ-ova koalicija očekivano ne dopušta osnivanje istražnog povjerenstva koje bi se bavilo pojedinim segmentima poslovanja te naftne kompanije, ali ono što je bit rada takvog tijela, saslušanja ljudi koji imaju što za reći o nekoj važnoj temi, oporba pokušava preseliti u Antikorupcijsko vijeće.


HDZ-ovi dužnosnici


I za saslušanje u četvrtak predsjednik tog vijeća Nikola Grmoja iz Mosta uputio je pozive samom premijeru, njegovoj nekadašnjoj bliskoj suradnici Teni Mišetić, Tomislavu Ćoriću koji je do prije nekoliko mjeseci obnašao dužnost ministra gospodarstva, kao i bivšem predsjedniku Uprave Janafa Draganu Kovačeviću.
Predsjednik Vlade odmah je poručio da se nema namjeru izložiti ispitivanju zastupnika o okolnostima gašenja rafinerije u Sisku.


Za pretpostaviti je da će ga u tome slijediti dvoje kolega iz HDZ-a, Tena Mišetić i Tomislav Ćorić. U HDZ-u su, naime, zaključili da Antikorupcijsko vijeće nije nadležno bilo koga pozvati na saslušanje.


Damir Habijan tvrdi da bi to bilo suprotno Odluci o osnivanju ovog tijela i pritom formalno nije u krivu. Nigdje se u tom dokumentu među zadaćama Antikorupcijskog vijeća ne navodi saslušanje osoba koje bi mogle raspolagati nekim informacijama.


S druge strane, saborski Poslovnik precizira da odbori mogu organizirati saslušanja. Nadalje, Zakon o istražnim povjerenstvima propisuje ozbiljne kazne za svakoga tko se ne bi odazvao na saslušanje.


To sve, međutim, ne znači da Antikorupcijsko vijeće niti ne smije saslušavati ljude, pa i državne dužnosnike. Uostalom, u Grmojinom mandatu već su saslušani ministar Gordan Grlić Radman i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.


Dakle, kad bi kod premijera, Tene Mišetić i Tomislava Ćorića postojala dobra volja, oni bi se u četvrtak suočili s članovima Antikorupcijskog vijeća.


Ali, zapravo i nije toliko važno kako će postupiti troje HDZ-ovih dužnosnika, sve kada bi se oni ipak odazvali, vjerojatno bi ključna figura prvog saslušanja bio Kovačević, koji je, po svemu sudeći, spreman doći.


– Ne mogu ništa otkrivati, ovo je ozbiljna igra, ali nadam se da će netko od njih doći, zagonetan je bio Grmoja kada smo jučer razgovarali s njim.


Nacionalov izvor


No, nedavni tekst u tjedniku Nacional signalizira Kovačevićevu želju da s javnošću podijeli svoja navodno neposredna saznanja o tome kako je rafinerija u Sisku prestala s radom.


U tom se uratku opisuje sastanak u Banskim dvorima početkom kolovoza 2018., na kojem je, kako tvrdi Nacionalov izvor, bilo upravo četvero pozvanih na Antikorupcijsko vijeće i premijer je tada »naredio Ćoriću da provede u djelo zatvaranje Inine rafinerije nafte u Sisku«.


S obzirom na to da Plenković i ostalo dvoje HDZ-ovaca sigurno nisu ništa dojavili Nacionalu, jasno je da je to mogao samo Kovačević.


Da je on Nacionalov izvor shvatio je i, naravno, predsjednik Vlade, pa se u petak u svojoj izjavi zapitao »kome da se odazovem, optuženiku u slučaju Janaf«.


»Pratite od kuda sve dolazi«, rekao je novinarima Plenković, uvjeren da je Kovačević u pozadini priče iz Nacionala, čiji je izvor »spreman svjedočiti na sudu«.


Antikorupcijsko vijeće nije sud, ali Kovačeviću je sada Grmoja dao priliku da otkrije pojedinosti tog sastanka održanog prije četiri godine.


Adut u rukavu


Iz Vlade su već ranije demantirali pisanje Nacionala, ali ako bi Kovačević došao u četvrtak u Sabor, kazao da je bio na tom sastanku i tu tvrdnju potkrijepio nekim detaljima iz prve ruke, Plenković bi se idućih dana vjerojatno morao braniti od optužbi oporbe da je prethodno lagao.


Ne bi to za njega bila nimalo ugodna situacija. Zato predsjednik Vlade ne može biti ravnodušan prema predstojećoj sjednici Antikorupcijskog vijeća.


A čini se da Grmoja ima još ponekog aduta u rukavu.


– Dio bivših članova Upravnog i Nadzornog odbora Ine potvrdili su mi da će doći ako ih pozovemo na saslušanje. Ali, ne mogu još o tome, do kraja je zakopčan zastupnik Mosta, koji se inače ne ustručava javno o svemu govoriti.


Ovaj se put ponaša kao da vodi operaciju uspjeh koja ovisi o njezinoj strogoj tajnosti. No, ishod saslušanja u četvrtak uvelike će odrediti njezin tijek, kao i sljedeće poteze opozicije u kontekstu afere Ina. Cijela hrvatska politika iščekuje Kovačevićevo svjedočenje na Antikorupcijskom vijeću.