Vili Beroš

‘Čekamo da Rusi što hitnije dostave dokumente potrebne da HALMED evaluira Sputnik V’

P. N.

Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Kaže da ne zna kad će dokumentacija stići, ali kad je dobijemo, HALMED-u će biti potrebno neko vrijeme za evaluaciju. "U pitanju su dani ili tjedni, a ne mjeseci", pojasnio je BerošMinistar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas prije početka sjednice užeg kabineta Vlade kako jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom o nabavi Sputnika V, nije znak udaljavanja od zajedničke nabave Europske komisije.


Kaže da je razgovor protekao u konstruktivnom tonu, a od njega je zatražio da ubrza slanje 11 dokumenata potrebnih da HALMED izvrši procjenu učinkovitosti i sigurnosti ruskog cjepiva. Kaže da ne zna kad će dokumentacija stići, ali kad je dobijemo, HALMED-u će biti potrebno neko vrijeme za evaluaciju. “U pitanju su dani ili tjedni, a ne mjeseci”, pojasnio je Beroš.


Potvrdio je još jednom kako je realna opcija da će se Sputnik V u Hrvatskoj početi koristiti bez centralnog odobrenja Europske regulatorne agencije EMA-e.
“To je legitimno nastojanje hrvatske Vlade da svojim građanima omogući sve što se nudi u borbi protiv epidemije”, zaključio je Beroš.


Pričao je i o dugovima u zdravstvu, ne želeći potvrditi hoće li doći do podizanja zdravstvenog doprinosa.


“Povećanje zdravstvenog doprinosa nije jedini način financiranja zdravstvene zaštite, koristimo nekoliko modela. Osim izdvajanja iz plaćanja, moguća su i neka izdvajanja dodatna iz proračuna”, dodao je.