Eurozastupnica

Borzan: Već iduće godine ćemo moći zaštiti slavonski zlatovez, pašku čipku ili predmete od bračkog kamena na EU razini

Portal Novi list

Usvojeni su amandmani Biljane Borzan kojim bi se procedura stjecanja EU oznake porijekla trebala pojednostavniti, a proces olakšati malim obrtnicimaEuropski parlament je upravo velikom većinom glasova usvojio novu Direktivu o zaštiti podrijetla nepoljoprivrednih proizvoda. Usvojeni su i amandmani Biljane Borzan kojim bi se procedura stjecanja EU oznake porijekla trebala pojednostavniti, a proces olakšati malim obrtnicima.


„Europska unija ima ujednačen sustav zaštite podrijetla poljoprivrednih proizvoda. Zadnji takav proizvod koji smo zaštitili je varaždinsko bučino ulje.


Još od 2015. govorim kako takav sustav treba uvesti i za nepoljoprivredne proizvode kako bi EU oznaku nosili i brački kamen, paška čipka ili slavonski zlatovez.
Nakon bezbroj amandmana, prezentacija naših autohtonih proizvoda u Bruxellesu i Strasbourgu, ta ideja danas postaje stvarnost“, oduševljena je Biljana Borzan.


Kaže kako će uspostavom ovog sustava porasti vidljivost preko 800 autohtonih proizvoda, a EU procjenjuje kako će se ovaj sustav stvoriti oko 330 tisuća radnih mjesta, ponajprije u siromašnijim regijama Europe. Očekuje se povećanje trgovinske razmjene unutar EU do 50 milijardi.


„Ključno je da procedura stjecanja oznake bude jednostavna za male obrtnike. Oznaka će im pomoći da se istaknu na tržištu. Nerijetko mi se žale kako na tržištu ima jako puno krivotvorina, ponajprije iz Azije.


Čak 57,4 posto proizvođača je prijavilo velike probleme i gubitke zbog zloupotrebe njihove trenutačne oznake zemljopisnog podrijetla koja je različita za većinu država članica.


Samo na sporove s prevarantima troše 40 posto prihoda. Litavska industrija lanenog tekstila se primjerice potpuno ugasila zbog krivotvorina“, kaže Borzan.


Prijedlog je usvojen sa 616 glasa za, 7 protiv.