ODLIČNA SEZONA

ACI marine ruše rekorde, bit će dobra i posezona. Prihodi nadmašili i 2019.

Bruna Matičić

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Sektor nautičkog turizma opet ima razloga za zadovoljstvo



RIJEKA – U Hrvatskoj je u tijeku špica turističke sezone koja je, sudeći po turističkim brojkama, daleko uspješnija od prethodne te se približava rezultatima iz 2019. godine koja je za hrvatski turizam bila rekordna.


U dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno 11,5 milijuna dolazaka i 62,2 milijuna noćenja. Brojke, osim što zvuče zadovoljavajuće, govore o uspješnosti turističke sezone, što se posebno uočava usporede li se s 2019. godinom. U ovoj je godini tako ostvareno 90 posto rezultata u dolascima i 96 posto rezultata u noćenjima, a najveće su brojke ostvarene s tržišta Njemačke, i to 13 milijuna noćenja, što predstavlja rast od devet posto u odnosu na 2019. godinu.


Uz pružatelje usluga smještaja, razloga za sreću i zadovoljno trljanje dlanova imaju i djelatnici u nautičkom turizmu. Ovaj je sektor, a naročito nautički čarter, u pandemijskoj 2020. godini zabilježio veliki pad prometa. Međutim, već lani su luke nautičkog turizma prihodima premašile brojke rekordne 2019. godine, a taj se trend nastavlja i ove godine.


Otporan sektor




Odlične turističke brojke prate i uspješni financijski rezultati, tako su nam iz tvrtke ACI d.d., najvećeg lanca marina na Mediteranu, kazali da su u prvih šest mjeseci poslovanja zabilježili značajne rezultate i poslovni prihod od 98 milijuna kuna, koji premašuje prihode ostvarene u istom razdoblju iz rekordne 2019. – i to za 4,6 milijuna kuna.


– Prihodi od prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su za 15,6 milijuna kuna ili čak 20 posto. Pritom je najveći porast zabilježen kod usluga dnevnog veza koji su povećani za 9,4 milijuna kuna ili za 113 posto. Uzroke tome valja tražiti u stabilizaciji epidemiološke situacije, prestanku ograničenja kretanja i putovanja, ali i adekvatnoj pripremi sezone, kao i strateškim ulaganjima u ACI marine diljem obale. Sve to pozitivno je utjecalo na dnevne dolaske nautičara, odnosno segment tranzita koji se u potpunosti stabilizirao – rekao je predsjednik Uprave ACI-ja d.d. Kristijan Pavić.


– Nakon dvije godine obilježene konstantnim oprezom i brojnim restrikcijama, izgleda da smo svi s velikim zadovoljstvom, ali i olakšanjem, dočekali vremena u kojima putovanja i godišnji odmori ponovo izgledaju onako kako ih oduvijek i pamtimo. Povratku na staro normalno nadao se cijeli turistički sektor, a upravo nautički turizam pokazao se najotpornijim oblikom turizma – dodao je Pavić.


U odnosu na 2021. godinu koja je bila zadovoljavajuća, ACI marine u prvih šest mjeseci ove godine ostvarile su povećanje broja dnevnog veza za 26 posto, dok je broj dana na mjesečnom vezu povećan za 10 posto, a broj na stalnom vezu bilježi istu razinu.


Aviolinije


Najmanje oscilacija u potražnji, a pritom i najmanji pad prihoda u pandemijskim godinama, zabilježile su ACI marine sjevernog Jadrana i Istre.


– Blizina emitivnih turističkih tržišta i geostrateški položaj sjevernog Jadrana i u ovim pandemijskim okolnostima pokazali su se kao velika prednost. Službene rezultate prvih sedam mjeseci ove godine još nemamo, pa o njima ne možemo govoriti, no možemo reći da je u ACI marinama na području Kvarnera ostvaren veći broj brod dana i od usluge godišnjeg i od usluge dnevnog veza, i to u usporedbi s 2019. godinom. S naše smo strane osigurali sve preduvjete kako bismo svjedočili uspješnoj sezoni, a prema informacijama koje dobivamo od nautičara i čarter tvrtki upravo nas to i čeka, izuzetno dobra sezona i posezona – istaknuo je Pavić.


Foto ACI

KRISTIJAN PAVIC, PREDSJEDNIK UPRAVE ACI-ja


Pojašnjava da se s povratkom aviolinija promet ove godine vratio i u srednje te južne jadranske nautičke destinacije, a vjeruje da će na njihove južne marine povoljno utjecati i otvorenje Pelješkog mosta. Naime, ACI-jeve marine u navedenim područjima ove godine bilježe izvrsnu predsezonu i sezonu, a uz već standardne Nijemce i Austrijance, u većem broju počeli su se vraćati i Amerikanci, i to ne samo u marine, već općenito u grad Dubrovnik i dubrovačko područje.


– Osim stabilizacije epidemiološke situacije i ponovnog uvođenja avionskih linija, vjerujemo da će na ACI marine južnog Jadrana bitno utjecati i otvorenje Pelješkog mosta, odnosno cestovna dostupnost naših marina. Osim što sada mogu razgledati još jednu atrakciju vrijednu istinskog divljenja, nautičari koji dolaze automobilom napokon mogu još brže i lakše doći do ACI marina Dubrovnik, »Veljko Barbieri« u Slanom i marine Korčula. Tim su infrastrukturnim projektom otvorena vrata južne Dalmacije za daljnje pozicioniranje na turističkoj i nautičkoj karti svijeta. Na tom području svakako očekujemo povećani priljev nautičara kojima će naše marine sada biti dostupnije i cestovnim, a ne samo zračnim putem – zaključio je Kristijan Pavić.


Nautički charter nadomak rekorda

Hrvatski nautički sektor u dosadašnjem tijeku sezone bilježi uspješne turističke rezultate, a izvrsne najave za posezonu, posebice rujan i listopad, navješćuju odličnu nautičku godinu. Prema podacima sustava eCrew u nautičkom charteru u dosadašnjem dijelu godine ostvareno je 317.000 dolazaka i više od 2 milijuna noćenja, što u odnosu na 2019. godinu predstavlja rast od jedan posto u dolascima, dok su noćenja na 99 posto rezultata 2019. godine.