Đuro Sessa

Šef DIP-a objasnio kako će glasati birači u samoizolaciji: Evo kako ćemo saznati identitet pod maskom

Portal Novi list

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Izazov vidim u samodisciplini birača i članova biračkih odbora da se na biračkim mjestima osigura zaštita svih i spriječi širenje zaraze. Sve će to iziskivati dodatne troškove, ali je izvedivo, rekao je Sessa



Šef Državnog izbornog povjerenstva i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa u razgovoru za Jutarnji objasnio je kako će na parlamentarnim izborima moći glasati osobe u samoizolaciji, a što je u izjavi najavio i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


– DIP je odgovoran za organizaciju izbora jer mu je to zakonska dužnost. Kad govorimo o biračima u samoizolaciji, vjerujem da će do izbora situacija biti nešto bolja, da će broj osoba u samoizolaciji biti manji.


Zakon propisuje kako se postupa kada netko ne može doći na biračko mjesto. Tada se dolazi na adresu te osobe, ako je to moguće.




Vjerujem da osobe koje budu u samoizolaciji, a žele ostvariti svoje biračko pravo, neće to pravo ostvariti na biračkom mjestu, nego će glasati kao i svi drugi koji ne mogu na birališta.


Doći će im dva člana biračkog odbora u stan, a procedurama će se propisati kako će se zaštititi ti članovi biračkog odbora od eventualne zaraze.


Inače, ako se uzme u obzir da na izbore izlazi oko dva milijuna birača, sadašnji broj od 15 tisuća osoba u samoizolaciji predstavlja 0,5 posto biračkog tijela, rekao je Sessa upitan tko će preuzeti odgovornost ako birači u samoizolaciji prošire zarazu.


Ne vidi poseban problem


On ne vidi tu neki poseban problem u odnosu na dosadašnje izbore.


– Izazov vidim u samodisciplini birača i članova biračkih odbora da se na biračkim mjestima osigura zaštita svih i spriječi širenje zaraze. Sve će to iziskivati dodatne troškove, ali je izvedivo, rekao je Sessa.


Što ako zbog epidemioloških mjera ne budu svi mogli glasati do 19 sati?


– Svima koji su čekali u redu, bez obzira na to jesu li u prostoriji u kojoj se glasa, ili su izvan nje, omogućit će se glasanje, kaže Sessa.


Objasnio je i kako će se provjeravati identitet birača pod maskom.


– Maske nisu obavezne, nego su preporuka. Prije svega ćemo morati voditi računa o tome da se poduzmu sve mjere za zaštitu članova biračkih odbora koji će morati imati maske, rukavice, dezinficijense…


Dođe li birač s maskom, morat će je maknuti na nekoliko trenutaka radi provjere identiteta. To je nužno jer se glasa osobno, objasnio je Sessa.


Što ako se dogodi novi Brač?


Što ako se na dan izbora dogodi novi Brač?


– Izbori će se provesti unutar prostora na koja se odnose ograničenja. Ako je mjesto u svojevrsnoj karanteni, to ne znači da se u njemu ne mogu provesti izbori. Ne bude li to moguće, mogli bi se ponoviti.


Je li moguće uvesti dopisno ili elektroničko glasanje?


– Pitanje dopisnog glasanja i elektroničkog glasanja je pitanje zakona. S obzirom na Ustav i zakon, to sada nije moguće. A kada bi se uvodilo ovakvo glasanje, ono zahtijeva opsežne i dugotrajne pripreme i rokove za izborne radnje puno dulje od sadašnjih.


Kada bismo, recimo, imali dopisno glasanje, već bismo sada morali znati tko sve želi dopisno glasati, kakvi su listići, tko su kandidati.


Uz to bi se tražilo besprijekorno poslovanje pošte, a iz iskustva sudske dostave jasno je da pošta to ne radi kako treba već desetljećima i sumnjam da bi se brzo prilagodila na dopisno glasanje.


O elektroničkom glasanju provodile su se analize. Ono je moguće izvan mjesta glasanja, na biračkom mjestu, na takozvanim posebnim mjestima poput kioska i u policijskim postajama.


Mnoge zemlje koje su to uvele odustale su, i to visokotehnološki razvijene zemlje kao što su Australija, SAD i Velika Britanija.


Uz prednosti koje ima taj sustav, najveći je nedostatak njegova sigurnost i nemogućnost provjere. Ideja je primamljiva, ali vezana za niz problema. Najsigurniji su izbori na papiru jer su provjerljivi. No, nije na DIP-u da kaže “da” ili “ne” elektroničkom glasanju, rekao je Sessa u razgovoru za Jutarnji.