Odobrena transakcija

Vujnovac pozdravlja odluku EK o Fortenovi: “Ovo je važan korak”

Hina

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELLPavao Vujnovac u srijedu je pozdravio odluku Europske komisije (EK) koja je odobrila transakciju kojom Vujnovac stječe isključivu kontrolu nad Fortenova grupom MidCo B.V. u Nizozemskoj.


“Pozdravljamo odluku Europske komisije i činjenicu da su na toj razini potvrđeni svi naši argumenti. Ovo je iznimno važan korak u procesu koji će značajno doprinijeti njegovom što skorijem završetku”,  odgovorio je večeras Hini Pavao Vujnovac putem PR službe.


Podsjetimo, EK Europska komisija odobrila je u srijedu, sukladno uredbi EU-a o koncentracijama, Pavlu Vujnovcu transakciju kojom stječe isključivu kontrolu nad Fortenova grupom MidCo B.V. u Nizozemskoj.
Komisija je zaključila kako je učinak transakcije na tržišno natjecanje na tržištima na kojima društva posluju ograničen. Prijavljena transakcija ispitana je u okviru uobičajenog postupka revizije koncentracija.


Transakcija se prvenstveno odnosi na poljoprivredni sektor, kao i na proizvodnju hrane i opskrbu robom široke potrošnje u Hrvatskoj, Sloveniji i u više država na Balkanu koje nisu članice EU-a.


Različite tvrtke koje izravno i neizravno kontrolira Pavao Vujnovac definirane su kao PV grupa. Relevantne transakcijske dokumente sklopila je tvrtka Open Pass Limited, osnovana na Malti, pod kontrolom PV grupe, navodi Komisija.


Inače, krajem studenoga je Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, najavila transakciju promjene svoje vlasničke strukture, u kojoj više ne bi bilo sankcioniranih suvlasnika.


U suštini, kako su tada pojasnili iz Fortenove, krovna nizozemska holding kompanija postignula je dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom (imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, a dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.


Nakon toga, u drugoj polovici prosinca prošle godine nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe su na skupštini odobrili transakciju kojom će Fortenova dobiti novu vlasničku strukturu bez sankcioniranog suvlasništva, a koja se odnosi na dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., u vlasništvu Pavla Vujnovca.


Nai toj su skupštinim, naime, odobrili transakciju između Fortenova Group TopCo B.V. kao prodavatelja i Iter BidCo B.V. kao kupca 100 posto udjela u kapitalu kompanije Fortenova Group MidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.


Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo, naveli su u priopćenju.


Kako bi, bez obzira na razinu interesa dioničara za dodatnom investicijom, jamčila sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, kompanija Open Pass Ltd., u vlasništvu Pavla Vujnovca, pristala je osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ako to bude potrebno.