COREPER

Pristaje li Hrvatska na povećanje broja vukova? Poljoprivrednici ljuti, oglasilo se Ministarstvo

Portal Novi list, Hina

Ilustracija Foto: Pixabay

Ilustracija Foto: Pixabay

Dok je HPK zabrinut zbog mogućeg odobrenja povećanja broja vukova, ministarstvo to opovrgavaHrvatska poljoprivredna komora (HPK) zabrinuta je da bi predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na sjednici COREPER – Odbora stalnih predstavnika vlada država članica Europske unije (EU) mogli glasati za povećanje populacije vukova u EU-u, no ministarstvo to opovrgava.


HPK: Pozvat ćemo na mini prosvjede


HPK ističe da vukovi zadnjih godina čine veliku gospodarsku štetu poljoprivrednicima svojim sve češćim napadima na stoku, pa bi odobrenje povećanja njihove populacije bilo “suprotno interesima hrvatske poljoprivrede”.


Zbog toga će, kako se najavljuje, HPK pozvati poljoprivrednike “na mini prosvjede narednih dana”.
Iz HPK navode kako je do njih došla informacija da će se na sastanku COREPER-a 15. svibnja glasati o toj temi.


Ministarstvo: Reakcija HPK nije osnovana


Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su poručili kako reakcija HPK nije osnovana jer ono na što komora upozorava nije tema sastanka COREPER-a.


Cilj sutrašnje rasprave na COREPER-u, kako su naveli, su smjernice za daljnji rad na prijedlogu Odluke Vijeća o stajalištu koje u ime EU-a treba zauzeti u sklopu pripreme za sastanak Stalnog odbora Konvencije u pogledu podnošenja prijedloga za izmjenu dodataka II. i III. Konvencije o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa, odnosno neće biti rasprave niti glasovanja oko samog sadržaja Odluke.


Ističu i kako je upravljanje populacijom vuka kompleksna i osjetljiva tema te kako već i danas postoje mehanizmi za dopuštanje interventnog odstrjela koje je Ministarstvo u nekoliko navrata odobrilo.


Prema podacima koje su iznijeli, u Hrvatskoj su procijenjena 43 čopora s 5-6 jedinki, a brojno stanje je promjenjivo.