Neuspio javni poziv

Za kupnju “3. maja” nije stigla nijedna ponuda. Interes pokazali Bugari i Nijemci, ali na javni poziv se nisu javili…

Orjana Antešić

Potencijalno zainteresirane ulagače dodatno obeshrabruje i krajnje nezgodna pozicija »3. maja« u odredbi Stečajnog zakona / Arhiva NL

Potencijalno zainteresirane ulagače dodatno obeshrabruje i krajnje nezgodna pozicija »3. maja« u odredbi Stečajnog zakona / Arhiva NL

Odluku o tome što dalje donijet će vjerovnici Uljanika u stečaju na jednoj od idućih Skupština vjerovnika, kazala je stečajna upraviteljica Uljanika Marija RužićRIJEKA – Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 88,27 posto dionica riječkog »3, maja« zaključen je bez službenih ponuda.


Od početka srpnja, kad je objavljen, ni jedna pravna ili fizička osoba nije iskazala interes da učini ni prvi korak prema potencijalnoj akviziciji riječkog škvera pod čime se podrazumijevala uplata 20.000 kuna za pravo uvida u poslovne knjige brodogradilišta.


Da je sve ostalo samo na usmenim upitima dviju grupa investitora, jedne iz Bugarske i druge iz Njemačke, potvrdila nam je stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić.
Nakon što je propao ovaj prvi pokušaj prodaje vlasničkog paketa dionica »3. maja«, koji su dio stečajne imovine propalog pulskog holdinga, odluku o tome što dalje donijet će vjerovnici Uljanika u stečaju na jednoj od idućih Skupština vjerovnika, kazala je Ružić.


Dražbe za dva broda završavaju sutra


Prema javno dostupnim podacima s Fininog očevidnika, čini se da će »3. maj« uspjeti za 1 kunu doći do novogradnje 527 koja im je na navozu, a isto tako i Uljanik Brodogradnja 1856 do nezavršenog broda za prijevoz žive stoke, odnosno novogradnje 526. Koliko je vidljivo, ni riječko, ni pulsko brodogradilište nemaju protuponuđača na dražbama za ova dva broda, a rok za uplatu jamčevine je istekao.


Zbog relativno visokog iznosa jamčevine, koja je utvrđena na 10 posto od procijenjene vrijednosti ovih nezavršenih brodova, Vlada je »3. maju« i Uljanik Brodogradnji 1856 izdala jamstva za ultra kratkoročne kredite u iznosu od 7,43 milijuna kuna, koliko iznosi jamčevina za novogradnju 527 te 12,8 milijuna kuna za novogradnju 526, kako bi brodogradilišta mogla pristupiti dražbi. Obje dražbe završavaju u srijedu, 1. rujna nakon čega bi sve trebalo biti formalizirano kroz sudsko rješenje o dosudi, uz povrat jamčevine, a time i ovih kratkoročnih kredita.


Ovakav rasplet javnog poziva za iskazivanje interesa za preuzimanje riječkog brodogradilišta bio je očekivan, pogotovo u situaciji u kojoj »3. maj« posluje prema posebnom programu iza kojeg je stala hrvatska Vlada, uz prethodno odobrenje Europske komisije s obzirom na to da je riječ o brodogradilištu koje je formalno prošlo svoj proces restrukturiranja.


Kao što je poznato, restrukturiranje za »3. maj« završilo je tako da je od potpuno saniranog brodogradilišta, koje je privatizirano sredinom 2013. godine, škver izašao s minusom koji se danas, dvije godine nakon otvaranja vala stečajeva u nekadašnjem pulskom brodograđevnom holdingu, penje na više od pola milijarde kuna gubitka iznad temeljnog kapitala.


Sigurno je da potencijalno zainteresirane ulagače dodatno obeshrabruje i krajnje nezgodna pozicija »3. maja« u svjetlu odredbi Stečajnog zakona koji je natkrilio više-manje sva društva iz nekadašnje Uljanik grupe. U milijadama kuna natučenih gubitaka izvjesno je da »3. maj« sa svoje pozicije vjerovnika nikad neće uspjeti naplatiti svoja potraživanja od nekadašnjih društava u Grupi, međutim, time što su riječki navozi nastavili poslovati otvorilo je, pak, obvezu namirenja tražbina koja ta društva u stečaju, pak, potražuju od »3. maja«. U pitanju je iznos od oko 150 milijuna kuna za koje se još ne zna kako ih pozatvarati.