Opasna tvar

Koliko je Kutina sigurna? Amonijev nitrat proizvodi se i u Petrokemiji: ‘U 52 godine nije bilo ni najmanjeg incidenta’

P. N.

Foto Nikola Cutuk PIXSELL

Foto Nikola Cutuk PIXSELL

U pogonu u kojem se proizvodi, piše RTL, radi svega desetak dobro obučenih radnika, a u kutinskoj Petrokemiji uvjeravaju da se ondje pogoni pregledavaju svaki mjesec te da mogućnost eksplozije u kontroliranim uvjetima gotovo da i ne postojiAmonijev nitrat koji je izazvao stravičnu eksploziju koja je izbrisala “pola” Bejruta proizvodi se i u Hrvatskoj – u kutinskoj Petrokemiji.


U pogonu u kojem se proizvodi, piše RTL, radi svega desetak dobro obučenih radnika, a u kutinskoj Petrokemiji uvjeravaju da se ondje pogoni pregledavaju svaki mjesec te da mogućnost eksplozije u kontroliranim uvjetima gotovo da i ne postoji.


“Amonitrat, takvi su zakoni RH, mora biti pakiran, ne smije doći u dodir ni s kakvim primjesama. Skladište u kojem se nalazi mora biti zatvoreno, mora biti pod stalnim nadzorom – kod nas je videonadzor. Moraju biti zadovoljene sve protupožarne aktivnosti i mjere koje vrijede za takva skladišta. Mora biti suho, ne smije prokišnjavati. Mi je držimo na nekakvih 30 stupnjeva Celzijusa. “, kazao je za Dnevnik.hr Ivica Losso, direktor kvalitete, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Petrokemiji Kutina.
“Uz sve te mjere – amonitrat će biti i ostat će siguran. Niti jednom u ove 52 godine nije bilo niti jednog ijole malog incidenta, niti zapaljenja. Ničega nije bilo u ove 52 godine”, dodao je Losso.