Rast cijena

Dogodilo se ono čega su se svi pribojavali, zbog ovoga poskupljuje sva hrana

Jagoda Marić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda više za gotovo tri posto, efekti u trgovinama tek slijede



Od početka travnja do kraja lipnja, odnosno u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2020. proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda porasle su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, za 2,9 posto s time da su znatno više rasle cijene biljnih nego stočnih proizvoda.


Proizvođačke cijene biljnih proizvoda porasle su za 7,1 posto, a stočnih su u prosjeku pale za 1,4 posto.


Evo zašto sva hrana sad poskupljuje


Te promjene proizvođačkih cijena građani su već osjetili u dućanima i na tržnicama, a rast cijena ulaznih usluga i proizvoda u poljoprivredi utjecat će i u budućnosti na poskupljenja hrane.




Ulazni proizvodi u drugom su tromjesečju ove godine za čak 16,5 posto veći nego lani na što je najviše utjecao rast cijena energije i maziva i to za 32 posto.


No, građani će tek na poskupljenju hrane osjetiti to što su poljoprivrednici gnojivo plaćali 22 posto više, stočnu hranu 31 posto, sredstva za zaštitu bilja 11 posto više, a sadni materijal i sjeme za 4,6 posto.


Kad je u pitanju rast proizvođačkih cijena u poljoprivredi, na povećanje cijena biljnih proizvoda najviše je utjecao rast cijena žitarica 26,3 posto.


Proizvođačke cijene povrća su, otkrivaju podaci DZS-a, porasle za 7,3 posto, a vina za pet posto.


Ove cijene padaju, ali ne i u dućanima


Zanimljivo je da je, prema onome što je objavio Zavod za statistiku, proizvođačka cijena krumpira za 43 posto manja nego lani u istom razdoblju, što se u dućane nije prelilo kroz pad krajnjih cijena.


Cijene voća veće su za 1,6 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su se u odnosu na 2015. udvostručile, a toliko nisu porasle cijene nijednog poljoprivrednog proizvoda u posljednjih šest godina.


Proizvođačke cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. pale su za 1,4 posto.


U skupinama proizvoda koje imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine najviše su pale cijene svinja i to za 14,7 posto i mlijeka za 0,8 posto.


S druge strane cijene goveda su porasle za 3,8 posto.


Ovce i koze skuplje su za gotovo osam posto, perad za gotovo četiri posto.


Statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene jaja niže za dva posto, iako se teško sjetiti da je to značilo i snižavanje cijena tih proizvoda u dućanima.