Hotel za samce

3. maj morao popularni riječki “Toblerone” staviti pod hipoteku, razlog je prilično strašan

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuiza

Foto Vedran Karuiza

Skupština Uljanika u stečaju zatražila je od »3. maja« dodatne instrumente osiguranja za sudsku nagodbu o namirenju 18,5 milijuna eura dugaNakon što je Skupština vjerovnika Uljanika u stečaju zatražila od »3. maja« da dostavi dodatne instrumente osiguranja plaćanja kojima će poduprijeti svoj potpis na sudskoj nagodbi o namirenju 18,5 milijuna eura »starog« duga prema bankrotiranom Uljaniku, riječkom brodogradilištu nije preostalo ništa drugo nego da bira što da stave na stol od imovine koja im je već ionako opterećena hipotekama.


Veliki troškovi


Uprava »3. maja« odlučila je, a Nadzorni odbor dao suglasnost da to bude kompleks samačkog hotela na Kantridi i poslovni prostor od četiristotinjak četvornih metara u Zagrebu, u Aveniji Većeslava Holjevca 20.


Prva nekretnina, popularni riječki »Toblerone« već je opterećen četirima hipotekama, dok je zagrebačka nekretnina dvjema, što znači da bi Uljanik u stečaju upisao petu odnosno hipoteku trećeg reda na ove dvije nekretnine.

Hoće li trećemajski prijedlog biti uvažen, a nije baš da imaju nekog izbora, doznat će se nakon Skupštine vjerovnika, koja je zakazana za četvrtak, 30. ožujka na Trgovačkom sudu u Pazinu.


Pitanje 18,5 milijuna eura, koliko Uljanik u stečaju svojim poslovnim knjigama ima evidentirana potraživanja prema riječkom brodogradilištu, višegodišnji je kamen spoticanja oko kojeg već nekoliko godina traju sporenja na Trgovačkom sudu u Rijeci, što i jednom i drugom društvu stvara nemale troškove.


Bilo je nekoliko pokušaja da se to otvoreno pitanje riješi mirnim putem, ali tek se u ovom valu stiglo korak do parafiranja nagodbe.


Opterećenje nekretnina


Prema prijedlogu koji je usuglašen između »3. maja« i stečajne upraviteljice Uljanika, riječko brodogradilište obvezuje se namiriti glavnicu i ovršne troškove nakon isporuke samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret, koji se gradi za Kanađane najkasnije do kraja veljače 2025. godine.Bez obzira na to što je potpisana nagodba ujedno i ovršna isprava, Skupština vjerovnika Uljanika u stečaju, odnosno država kao većinski vjerovnik, tražila je dodatne garancije od »3. maja«.


Trećemajski kompeks »Toblerone«, a riječ je zgradi Prenoćišta i pripadajućem parkiralištu koje se prostire na 16.500 četvornih metara, opterećen je hipotekom 2017. godine, kad ga je Uljanikova bivša uprava založila kao kolateral za kredit od 45 milijuna eura kod HBOR-a.


Hipoteke drugog, trećeg i četvrtog reda ima Ministarstvo financija, u ukupnom iznosu od oko 63 milijuna eura.


Poslovni prostor u zgradi u kojoj stoluje i Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod u Zagrebu imovina je »3. maja« još od davnih dana i također je opterećen hipotekama u korist Ministarstva financija za dva kredita koje je dobio »3. maj« u iznosu od 150 i 90 milijuna kuna.