NEMIRNO U ŠKVERU

Edi Kučan odlazi iz “3. maja”? Eskalirao višemjesečni sukob Nadzornog odbora i Uprave, doznajemo što se događa

Orjana Antešić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Predsjednik Nadzornog odbora "3. maja" Juraj Šoljić kaže da razlog ovom ne davanju razrješnice upravi odnosno direktoru Kučanu leži u neprovođenju kriznog plana i plana restrukturiranja "3. maja"RIJEKA – Prema Nadzornom odboru, direktor “3. maja” Edi Kučan morao bi odstupiti. Već se desetak dana o tome šuška, a jučer je i javno objavljeno, i to u pozivu za Glavnu skupštinu društva u kojoj Nadzorni odbor predlaže Skupštini da se ne usvoji izvješće o poslovanju za prošlu godinu, kao i da Kučan ne dobije razrješnicu. Eskalacija je to višemjesečnog nesuglasja koje vlada između između trećemajskog NO-a i Uprave, a u ovom slučaju direktora Kučana po pitanju upravljanja imovinom i obvezama društva.


– Utvrđuje se da je Uprava 3. maja d.d. upravljala društvom u skladu sa zakonom i Statutom društva, međutim nije upravljala društvom u skladu s odlukama i zaključcima Skupštine i Nadzornog odbora, pa se temeljem navedenog, direktoru uskraćuje razrješnica za poslovnu 2023. godinu, navodi se u prijedlogu odluke NO-a za Skupštinu “3. maja” koja je sazvana nešto ranije od dosad uobičajenih termina, točnije za 17. srpnja.


Predsjednik Nadzornog odbora “3. maja” Juraj Šoljić kaže da razlog ovom ne davanju razrješnice upravi odnosno direktoru Kučanu leži u neprovođenju kriznog plana i plana restrukturiranja “3. maja” koje su donijeli Nadzorni odbor i Skupština društva. Ključno ishodište za ovakav potez trećemajskih nadzornika, prema Šoljiću, leži u novogradnji 527 odnosno samoiskrcavajućem brodu za prijevoz rasutog tereta koji je trebao biti završen do 15. lipnja, shodno ugovornom roku, ali još važnije, to je bio i uvjet Vlade RH kada je koncem listopada prošle godine riječkom brodogradilištu odobrila državna jamstva za novi kredit u iznosu od 23,45 milijuna eura za završetak ovog broda, nakon što je u ljeto 2022. godine spušten prvi kredit za završetak ove novogradnje u iznosu od blizu 47 milijuna eura, što je ujedno i ugovorna cijena ovog broda.
Danas smo kontaktirali i Edija Kučana kojeg je, čini se, ovakav prijedlog odluke u kojem su mu članovi Nadzornog odbora okrenuli prst prema dole zatekao. Samo je poručio da će se o ovom potezu nadzornika očitovati – uskoro, indirektno dajući do znanja da i on ima svog konja za trku.


Sigurno je da će, nakon što je perje u vidu prijedloga odluke o nedavanju razrješnice izašlo u javnost, konačnu odluku imati Skupština društva, u kojoj odlučujuću ulogu ima Uljanik d.d. u stečaju, kojeg predstavlja stečajna upraviteljica Marija Ružić. Zbog delikatnosti situacije, prilično je izvjesno da će se prethodno zatražiti od vjerovnika Uljanika, drugim riječima države, kako da po ovom pitanju postupi na predstojećoj Glavnoj skupštini “3. maja”.