EPP

Dubravka Šuica izabrana za potpredsjednicu europskih pučana

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Jedna je od deset potpredsjednika najsnažnijg kluba u Europskom parlamentu.Dubravka Šuica iz HDZ-a izabrana je za potpredsjednicu Europske pučke stranke (EPP), odlučili su u srijedu izaslanici na kongresu te konzervativne političke grupacije u Rotterdamu.


Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju jedna je od deset potpredsjednika najsnažnijg kluba u Europskom parlamentu.


Dan ranije je na 27. kongresu novi predsjednik pučana postao njemački demokršćanin Manfred Weber naslijedivši bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska.
Članice EPP-a izgubile su vlast u više zemalja u posljednjih nekoliko godina – Španjolskoj, Njemačkoj, Bugarskoj i Sloveniji – pa sada samo sedam od 27 čelnika država EU-a pripada pučanima.


Uz Šuicu, za potpredsjednike EPP-a izabrani su i nizozemska demokršćanka Esther de Lange, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel iz bugarskog GERB-a, europarlamentarac iz španjolske Narodne stranke Esteban Gonzalez Pons, povjerenik EK-a za proračun i administraciju Austrijanac Johannes Hahn, Andrzej Halicki iz poljske Građanske platforme, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister iz njemačke Kršćansko demokratske unije, Siegfried Muresan iz rumunjske Nacionalno liberalne stranke, predsjednik finske Stanke nacionalne koalicije Petteri Orpo i bivši predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.


Novi glavni tajnik je Thanasis Bacolas, savjetnik grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.