Izdano rješenje

Trgovački sud u Pazinu prihvatio zakašnjelu uplatu kupovnine, Rektor LNG ipak preuzeo bivšu Uljanikovu tvornicu

Orjana Antešić

Foto: Glas Istre

Foto: Glas Istre

Tvrtka čije je sjedište u Puli bila je jedini ponuđač u drugom krugu dražbe ove vodnjanske tvornice, koja se prodavala s opremom i strojevima te nekretninskim dijelom, a riječ je o gotovo 36.000 četvornih metara zemljišta sa zgradamaRIJEKA/VODNJAN – Premda je kupovnina uplaćena izvan sudskog roka, na Trgovačkom sudu u Pazinu jučer je ipak izdano rješenje kojim se kompleks bivše Uljanikove tvornice Proizvodnja opreme u Vodnjanu predaje u posjed kupcu, tvrtki Rektor LNG. To što je sud ipak prihvatio položenu kupovninu, bez obzira što je trebala biti uplaćena najkasnije do 8. veljače, a evidentirana je dva dana kasnije – 10. veljače, utjecalo je i očitovanje stečajne upraviteljice Milene Veljović te Odbora vjerovnika koji su smatrali da bi to bilo u interesu stečajnih vjerovnika odnosno njihovog što većeg namirenja.


Tvrtka Rektor LNG, čije je sjedište u Puli, bila je jedini ponuđač u drugom krugu dražbe ove vodnjanske tvornice, koja se odlučila prodati »u paketu«, sa svim pokretninama odnosno opremom i strojevima te nekretninskim dijelom. Sveukupno, riječ je o gotovo 36.000 četvornih metara zemljišta s pripadajućim zgradama i halama, na kojima založna prava upisuju Istarska kreditna banka iz Umaga te Grad Vodnjan.


Drugi pokušaj


Utvrđena vrijednost bila je 139,3 milijuna kuna, a u drugom pokušaju tvornica je prodana za polovicu te vrijednosti odnosno nešto malo iznad 69,6 milijuna. Trgovački sud u Pazinu 24. prosinca dosuđuje ovaj proizvodni kompleks, tvrtki Rektor LNG, i u istom tom rješenju određuje da imaju rok od 30 dana po pravomoćnosti rješenja da uplate ostatak kupovnine od 55,7 milijuna kuna. Gotovo 14 milijuna kuna, odnosno preciznije 13,9 milijuna, bio je, naime, polog jamčevine da bi se moglo pristupiti dražbovanju.
Poništenje prodaje zbog uplate kupovnine izvan za to određenog sudskog roka bila je zatražila slovenska tvrtka EM-AA Mont iz Maribora, no Trgovački sud u Pazinu odbacio je takav njihov prijedlog kao nedopušten iz razloga jer je ocijenjeno da ta tvrtka nema pravni interes za predlagati takvo što s obzirom na to da nisu sudjelovali na dražbi.


– Prema odredbi članka 106., stavak 1. i 2. Ovršnog zakona, kupac je dužan uplatiti na poseban račun Fine kupovninu u roku određenom u zaključku o prodaji, a ako kupac u određenom roku ne položi kupovninu, sud će rješenjem prodaju oglasiti nevažećom i odrediti novu prodaju, uz uvjete određene za prodaju koja je oglašena nevažećom. S obzirom na to da je rješenje o dosudi postalo pravomoćno 7. siječnja 2021., posljednji dan roka za uplatu kupovnine bio je 8. veljače 2021., a kupac je kupovninu uplatio 10. veljače 2021.


Primjena pravila


Prodaja se u stečaju provodi uz odgovarajuću primjenu pravila ovršnog postupka o ovrsi na nekretnini, a cilj je u stečajnom postupku koji je hitne naravi, postići što povoljniju cijenu radi namirenja vjerovnika. U okolnostima kada se stečajna upraviteljica ovog stečajnog dužnika očitovala kako smatra da bi prihvaćanje uplaćene kupovnine bilo u interesu stečajnih vjerovnika, a i Odbor vjerovnika se većinom glasova izjasnio za prihvaćanje uplate kupca, ocijenjeno je da je u interesu vjerovnika prihvatiti kupovninu za cijenu postignutu na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi te da je to u interesu razlučnih i stečajnih vjerovnika, u čijem se interesu prvenstveno prosuđuje odgovarajuća primjena pravila ovršnog postupka o ovrsi na nekretninama prilikom unovčenja imovine stečajnog dužnika, a u ovom slučaju nije ni bilo drugih sudionika na dražbi čija bi prava ovom odlukom mogla biti povrijeđena, navodi se, između ostalog, u obrazloženju rješenja o predaji u posjed, koji potpisuje stečajna sutkinja Adrijana Labinjan Skok.


U međuvremenu je došlo i do promjena u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi tvrtke Rektor LNG. Kao suosnivač koncem siječnja ove godine upisao se Z01 Investments Ltd s Cipra, a ova se vlasnička preslagivanja iščitavaju i kroz Nadzorni odbor tvrtke na čijem je čelu Nikola Perenčević, sin Mihajla Perenčevića, koji je imao važnu ulogu u investiranju ruskog kapitala na Lošinju kroz preuzimanje većinskog paketa dionica »Jadranke«. Uz Perenčevića juniora, svježe oformljeni Nadzorni odbor Rektora LNG čine još Denis Glavačević iz Rijeke te Marko Lukičić, koji je bio član uprave »Jadranke« od 2016. do ožujka prošle godine.
Orjana ANTEŠIĆ