KONFERENCIJA U NOVOM VINODOLSKOM

Butković: Bez europske potpore Pelješkog mosta ne bi bilo, sada slijede poboljšanja željezničke infrastrukture

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ministrica Tramišak rekla je da je glavni cilj konferencije kvalitetnija informiranost i pripremljenost na novo programsko razdobljeNOVI VINODOLSKI – Dvodnevna hibridna konferencija u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom »2. Dani regionalnog razvoja i fondova EU – Ključni izazovi novog razdoblja« započela je jučer u Wyndham Grand Novi Vinodolski Resortu u Novom Vinodolskom.


Konferenciju su otvorili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministrica Tramišak rekla je da je glavni cilj konferencije kvalitetnija informiranost i pripremljenost na novo programsko razdoblje, kako bi Republika Hrvatska bolje i kvalitetnije iskoristila apsorpciju europskih sredstava. Ministrica je također najavila novu perspektivu budućeg programskog razdoblja, a jedna od odlika bit će pojednostavljivanje procedure u smislu digitalizacije, zbog čega bi Republika Hrvatska trebala iskoristiti mnoštvo novih prilika koje joj se pružaju.

Ministar Butković se osvrnuo na prethodno programsko razdoblje i ocijenio ga je uspješnim po pitanju povlačenja europskih sredstava njegova resora prometa. Kao posebno važan projekt kojeg ne bi bilo moguće ostvariti bez europskih potpora naveo je izgradnju Pelješkog mosta, ali i nabrojio druge značajne projekte koji uključuju izgradnju više stotina kilometara cesta, izgradnju pomorskih i zračnih luka i druge.


Napomenuo je kako će novo razdoblje u resoru prometa donijeti značajne investicije po pitanju poboljšanja željezničke infrastrukture. U okviru konferencije razgovaralo se o novim izazovima financiranja projekata, digitalnoj tranziciji kao prilici, industrijskoj tranziciji, zelenoj tranziciji, izazovima korisnika EU projekata u javnoj nabavi, zatvaranju financijske konstrukcije projekata i drugim aktualnim temama. Republici Hrvatskoj je u sljedećem razdoblju dostupno oko 25 milijardi eura koje će se koristiti kroz Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. te Nacionalni plan oporavka i otpornosti.