Stožer

Božinović objasnio tko će nadzirati ulazak turista, evo prema kojim zemljama se otvaramo

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Pratimo situaciju na graničnim prijelazima. Važno je shvatiti da će ulazak u Hrvatsku, pogotovo kad govorimo o turizmu, pratiti naša epidemiološka struka i HZJZ, rekao je Božinović

ZAGREB Hrvatska prati situaciju na graničnim prijelazima, a ulazak turista u zemlju nadzirat će epidemiološka struka i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), kazao je u petak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civile zaštite Davor Božinović.


”Pratimo situaciju na graničnim prijelazima. Važno je shvatiti da će ulazak u Hrvatsku, pogotovo kad govorimo o turizmu, pratiti naša epidemiološka struka i HZJZ.


Zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana i gostiju je važno da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako za tim nastupi potreba”, rekao je Božinović.


Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, Božinović je istaknuo da od četvrtka postoji online upitnik koji dodatno pojašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koja se dosad putem mail adrese nisu mogla dobiti.
Dodao je da granična policija kroz tu aplikaciju rješava 90 posto upita.


Božinović je precizirao da je riječ o dobrovoljnoj aplikaciji koja će omogućiti turistima da unaprijed ispune uvjete i uđu u Republiku Hrvatsku.


”Tu ćemo napraviti preraspodjelu na graničnim prijelazima da oni koji su se putem aplikacije prijavili HZJZ-u da mogu prolaziti bez ikakvog zastoja.


Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju i kad ste se prijavili gdje ćete boraviti u RH, to vrijedi sve dok vrijedi ova mjera”, dodao je.


Ministar je za kraj svibnja najavio otvaranje prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.


Izvijestio je i da je u Hrvatsku u petak od ponoći do 13 sati ušlo 5336 stranih državljana, najviše iz Slovenije.