Stegovno vijeće HZJZ-a

Osmomjesečna suspenzija za odbojkaša Gianlucu Sponzu zbog dopinga

P. N.

Gianluca Sponza / Foto Facebook

Gianluca Sponza / Foto Facebook

U uzorku sportaša nađen je karboksi – THC, metabolit zabranjene tvari THC koja se u Popisu zabranjenih sredstava iz 2018. nalazi u kategoriji S8 Kanabinoidi, čime je prekršio odredbu 2.1 Pravilnika za borbu protiv dopingaNa sjednici Stegovnog vijeća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) održanoj 8. veljače 2019. godine donesena je odluka po kojoj je odbojkašu OK Rovinj i članu Hrvatskog odbojkaškog saveza, Gianluci Sponzi, izrečena suspenzija u trajanju od osam (8) mjeseci, priopćeno je iz HZJZ-a.


Sportaš je testiran 24. studenog 2018. na Prvenstvu Hrvatske u odbojci, održanom u Rovinju.


U uzorku sportaša nađen je karboksi – THC, metabolit zabranjene tvari THC koja se u Popisu zabranjenih sredstava iz 2018. nalazi u kategoriji S8 Kanabinoidi, čime je prekršio odredbu 2.1 Pravilnika za borbu protiv dopinga, piše u priopćenju HZJZ-a.
Sportaš nije tražio analizu B uzorka, niti je ponudio medicinsku dokumentaciju za terapijsko izuzeće, navodi se u priopćenju.


U razdoblje od osam mjeseci nepodobnosti uračunava se vrijeme trajanja privremene suspenzije uvedene 28. prosinca 2018., tako da izrečena mjera ističe 27. kolovoza 2019. Protiv ove odluke sportaš ima pravo žalbe.