Blizu elite

Hrvatske odbojkašice svladale Španjolsku i izborile kvale za Ligu nacija

Hina

Hrvatske odbojkašice ove nedjelje igraju finale Zlatne europske lige protiv Čehinja/Foto PIXSELL

Hrvatske odbojkašice ove nedjelje igraju finale Zlatne europske lige protiv Čehinja/Foto PIXSELLVARAŽDIN Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija plasirala se u finale završnog turnira Zlatne europske lige koji se igra u Varaždinu zahvaljujući 3-1 (25-21, 25-22, 23-25, 25-20) pobjedi protiv Španjolske u polufinalu.


Plasmanom u finale Europske lige naše su odbojkašice izborile i nastup na Challenger Cupu u Limi gdje će se od 26. do 30. lipnja natjecati za nastup u Ligi nacija.


Hrvatska je protiv Španjolske sjajno otvorila dvoboj i povela sa 12-2, no uslijedio je pad u igri te su se gošće uspjele primaknuti na 20-18, ali ne i bliže pa je prva dionica pripala Hrvatskoj sa 25-21.
U drugi set su Španjolke krenule bolje i povele s velikih 10-2, ali Hrvatice su se uspjele na vrijeme pribrati te izjednačiti već na 17-17, a odmah potom i preuzeti vodstvo od 19-17 koje su materijalizirale u prednost od 2-0 u setovima.


Treći je set protekao u izjednačenoj igri do same završnice, a onda su se Španjolke odvojile na 24-21. Hrvatska je spasila prve dvije set-lopte, a na trećoj se dogodila kontroverzna situacija. Španjolke su loše primile servis, lopta je prošla pored mreže na hrvatsku stranu, jedna španjolska igračica se požrtvovno bacila prema njoj, ali se sudarila s jednom od naših igračica. Glavna sutkinja je procijenila kako se radilo o opstrukciji i dodijelila poen, a samim time i set Španjolskoj.


Rasplet trećeg seta nije utjecao na Hrvatsku koja je tijekom čitavog četvrtog seta bila u prednosti i na kraju ga dobila sa 25-20.


U subotnjem finalu od 19 sati Hrvatska će igrati protiv Češke koja je u prvom polufinalu svladala Bjelorusiju sa 3-1 (25-16, 25-15, 23-25, 26-24), dok će Španjolska od 16 sati igrati za treće mjesto protiv Bjelorusije.