»DO ZADNJEG DAHA«

Sugestivan prikaz svijeta u propadanju: stigao je novi napeti akcijski triler

Ervin Pavleković

U filmu glumi i Milla Jovovich, Foto: Promo

U filmu glumi i Milla Jovovich, Foto: Promo

Film je smješten u 2039. godinu, nakon što je onečišćenje zraka većinu Zemlje učinilo otrovnom, što je dovelo do prerane smrti velikog dijela svjetske populacijePostapokaliptične, distopijske i znanstvenofantastične priče nerijetko su odabir šire publike, što i ne čudi, jer posebno scenarij kakva filma prema kojemu naša iskustvena zbilja biva izmijenjena posebno je intrigantna.


U tom smislu publika je željna novih sadržaja, neviđenih smjerova u kojima se odvijaju životi glavnih junaka, kao i neočekivanih i napetih situacija u kojima se oni nalaze. Mogli bismo napraviti podužu listu filmova koji na neki način uključuju ono opisano, a novi »Do zadnjeg daha« (Breathe) koji dolazi u naša kina jedan je od takvih. Prema najavi, od producenata mega uspješne franšize »John Wick« dolazi novi napeti akcijski triler u kojem u glavnim ulogama gledamo Millu Jovovich, zvijezdu »Resident Evil« franšize, oskarovku Jennifer Hudson, Sama Worthingtona te Commona.


Priča prati majku Maju (Hudson) i njezinu kćer (Wallis) koje su prisiljene živjeti pod zemljom nakon što naš planet Zemlja postane neprikladan za život zbog nedostatka kisika. Jedino su mogući kratki izleti na površinu zahvaljujući najmodernijem odijelu za kisik koje je izradio Majin suprug Darius (Common), za kojeg pretpostavlja da je mrtav.
Kada misteriozni par stigne tvrdeći da poznaju Dariusa i znaju njegovu sudbinu, Maja s oprezom pristaje pustiti ih u svoj bunker, ali jesu li oni zaista ti za koje se predstavljaju?


Većina radnje, ističe A. A. Dowd za IGN, odvija se u istome bloku napuštene gradske ulice, stavljajući preživjele koji su u sukobu jedne nasuprot drugima, a tome pomaže i činjenica da su glumci većinom vrhunski; Hudson odražava čelično nepovjerenje, Wallis umiruje Zorin strah optimizmom, Worthington oslobođen dosadne pravednosti svojeg »Avatara«, a Jovovich, koja nije stranac u narančasto obojenim svjetovima propadanja, povećava hitnost od trenutka kada se njezine plave oči pojave iza štita od stakla.Jennifer Hudson i Quvenzhané Wallis, Foto: Promo

Postapokaliptična budućnost


Kako piše dalje, film je smješten u 2039. godinu, nakon što je onečišćenje zraka većinu Zemlje učinilo otrovnom, što je dovelo do prerane smrti velikog dijela svjetske populacije i stavilo preostale na milost plinskih maski i spremnika s kisikom.


Prikaz ovakvoga svijeta u propadanju sugestivan je, pomoću filtera i korekcije boja, pa tako, prema njegovim riječima, vlada bolesno narančasta boja.


Smješten u postapokaliptičnu budućnost u kojoj je zrak postalo gotovo nemoguće udisati, kaže dalje, znanstveno-fantastični triler »Breathe« obiluje trenucima intrige i uzbuđenja, većinom vezanih uz dilemu koja se razvija kada su majka (Jennifer Hudson) i kći (Quvenzhané Wallis) prisiljene procijeniti rizik od puštanja očajnih stranaca, koje tumače glumci poput Mille Jovovich i Sama Worthingtona, u svoj samoodrživi, kisikom sigurni bunker.


Redatelj filma je Stefon Bristol, scenarij je napisao Doug Simon, producenti su Basil Iwanyk, Erica Lee, Christian Mercuri, David Haring. Kameru/fotografiju potpisuje Felipe Vara de Rey, montažu Oriana Soddu, glazbu Isabella Summers.


U glavnim su ulogama Jennifer Hudson, Mila Jovovich, Quvenzhané Wallis, Coomon te Sam Worthington. Film je u kinima od 16. svibnja.Filmom vlada bolesno narančasta boja, Foto: Promo