Priznanje iz Britanije

The Guardian među najzanimljivije glazbene festivale ove godine uvrstio Love International u Tisnom

T.I.

Foto: Love International

Foto: Love International

Uz širom svijeta poznate festivale Primavera u Barceloni, danski Roskilde, mađarski Sziget ili  srbijanski Exit, u Guardianu misle da se ove godine isplati potegnuti i do Tisnog, gdje se već tradicionalno održava „Love International“ festivalSudeći po najavama, čeka nas jedno od najzanimljivijih koncertnih ljeta u povijesti u Hrvatskoj. I to ne samo radi tradicionalno koncertnom ponudom najbogatijeg Zagreba i činjenice da se nakon godinu dana pauze vraća najveći hrvatski rock festival INmusic uz Jarunsko jezero.


Doduše, s obzirom da INmusic ponovno ima vrlo atraktivan line-up (The Smashing Pumpkins, Hozier, Paolo Nutini, The National, Royksop, Viagram Boys, Bombay Bicycle Club…), i da druge lokacije poput Šalate tijekom lipnja i srpnja (Corey Taylor, Dropkick Murphies, Khruangbin, Grace Jones, Thievery Corporation, Queens Of The Stone Age),  zagrebačke Hale (Bruce Dickinson 13. srpnja), ili Hipodroma gdje će na velikom open-air koncertu nastupiti Ed Sheeran 10. kolovoza, nude zgusnuti koncertni raspored, Zagreb će ovo ljeto u smislu koncerata nadmašiti samog sebe.


No, ove godine pulsku Arenu će pohoditi više imena iz svjetskog glazbenog vrha nego ikad dosad. Sezonu otvara Dua Lipa već 8. i 9 lipnja, pa stižu The Smile 15. lipnja, Avril Lavigne nastupa 17. lipnja, slijede Simple Minds 3. srpnja, pa Lenny Kravitz 28. srpnja, Duran Duran 30. srpnja. Za malo drugačiju publiku sezonu zatvara  maestro Andrea Bocelli.
Koncertni program na još jednoj atraktivnoj open air pozornici, onoj na tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, već je tradicionalno nakrcana zanimljivom imenima kroz ljetnu sezonu. Izdvajamo već rasprodani koncert Gregoryja Portera 22. srpnja i dua Kruder & Dorfmeister 3. kolovoza.


Osim samostalnih koncerata ovo ljeto, ovakvom vidu zabave skloni Hrvati mogu birati i sve brojnije festivale, ne samo na jadranskoj obali, ali i kontinentu.


U izboru mogao bi pomoći i ugledni britanski The Guardian koji je danas objavio listu od 35 festivale diljem ostatka Europe. U tom probranom društvu uključili su i jedan festival na našem tlu.


Ne, nije INmusic u pitanju koji se znao prijašnjih godina znao naći na takvim listama, iako nije isključeno da neće i ove u nekim drugim britanskim glasilima koji drže puno do festivalske kulture.


Uz širom svijeta poznate festivale Primavera u Barceloni, danski Roskilde, mađarski Sziget ili  srbijanski Exit, u Guardianu misle da se ove godine isplati potegnuti i do Tisnog, gdje se već tradicionalno održava „Love International“ festival.


Riječ je o svojevrsnom spin-offu bolje poznatijeg Garden festivala, iza kojeg stoji craft pivovara Garden i koji se održava od 2016. godine na današnjoj lokaciji.


Ovaj je festival Guardian uvrstio u svoj izbor iako je njihov popis izvođača vjerojatno „najanonimniji“ za širu publiku od svih festivala na listi.


Riječ je uglavnom ili možda isključivo o DJ-ima među kojima nema „teškaša“, odnosno komercijalno opće poznatih imena. Ali ima ih toliko, da im – karikirano – posjetitelji skoro ni ne trebaju.


Naime, na Love International nastupa njih preko 170. I nije tako prvi put, na festivalu gdje glazba ne staje sedam dana, to je tradicija.


U opisu festivala, Guardian piše da je riječ „o tjedan dana dugom festival plesne glazbe u odmaralištu na plaži koji nudi beach partyje, zabave na brodu, cjelonoćne raveove i seanse čekanja izlaska sunca uz glazbu“. Prenose i jednu rečenicu jednog od posjetitelja: „Dani postaju niz naizgled beskrajnih popodneva i večeri koji se bez napora stapaju jedno u drugo.”


Ove godine Love International Garden festival održava se od 10. do 16. srpnja. Cijena sedmodnevne ulaznice je nešto manje od 250 eura.