Najavljeno

Martinska u Šibeniku ove godine donosi šest glazbenih festivala

Portal Novi list, HinaOrganizatori festivala koji će se šestu godinu zaredom održavati na Martinskoj u Šibeniku, otkrili su raspored i izvođače koji će nastupati tijekom festivalske sezone na novinskoj konferenciji održanoj u srijedu u prostoru nedavno zatvorenoga kluba Pločnik.


Festivalsku sezonu 6. srpnja otvorit će DJ kolektiv U/Offu nastupima žanrovski šarolikih, eksperimentalnih DJ-eva, među kojima se ističe švicarska producentica i DJ-ica NVST, redovita gošće najpoznatijih klupskih festivala diljem Europe.


Nakon tuluma otvorenja počinje deseto, ujedno i posljednje, izdanje Regius Festivala pod nazivom “Last dance” od 12. do 13. srpnja. Dvodnevni program donosi rock i elektronske izvođače na dvije pozornice, a popis izvođača organizatori će objaviti do početka lipnja.
Sea Sound festival, nasljednik Seasplash festivala čije se posljednje izdanje održalo prošle godine na Martinskoj, održat će se od 18. do 21. srpnja. Festival okrenut dub i reggae zvuku uključivat će pet pozornica od kojih će svaka sadržavati vlastiti ručno izrađene sound systeme. Dosad su najavljeni izvođači One Dread, DrObi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena, Paolo Baldini DubFiles i drugi.


Novitet paketi ulaznica


Trodnevni punk festival Martinska Punk meets Kanal fest, rezultat suradnje Pozitivnoga ritma i Šibenske udruge Lješnjaci, održat će se od 25. do 27. srpnja. U sklopu festivala nastupat će beogradski hardkor bend Neven, šibenski starosjedioci Nula, britanski Peter and the Test Tube Babies, te bendovi Hookline, Deafness by Noise, Kiper, Saša 21 uz još nekoliko regionalnih i svjetskih imena.


Deveto izdanje Membrain festivala, koji promiče underground bass kulturu, održat će se od 1. do 4. kolovoza, uz strane izvođače kao što su Digital, Commodo i ZeroZero, te domaće Minimalist, VRH i brojne druge. Blast Fest, festival elektronske glazbe na kojemu će se glazba domaćih DJ-eva izvoditi u kontinuitetu preko 48 sati, održat će se od 9. do 11. kolovoza.


Osim festivala, održat će se i samostalni koncert grupe Elemental 14. kolovoza. Dva dana kasnije, 16. kolovoza, počinje drugo izdanje Preach the Rič festivala hip-hop kulture, na kojemu će nastupati grupe Arrested Development, Bad Copy, ONI, One II Many i drugi.


Novitet ove godine su paketi ulaznica, koji omogućavaju posjetiteljima da nabave ulaznice za dva uzastopna festivala i kamp, što će im omogućiti kontinuirano boravljenje u na lokaciji tjedan dana, kao i nižu cijenu ulaznica, kako bi mogli ostati na lokaciji i u danima između održavanja dvaju, ili više festivala, objasnila je Valerija Bebek, PR menadžerica tvrtke Pozitivan Ritam.


Vlasnik tvrtke Pozitivan ritam Vedran Meniga kazao je da se paketi ulaznice uvode zbog brojnih upita o produljenom noćenju tijekom posljednjih nekoliko godina.


“Jedan je od ciljeva projekta Martinska da dovede što više posjetitelja izvan Šibenika, kako bi uz festival otkrili i ljepote grada, kao i nacionalne parkove u blizini grada”, poručio je .


Budućnost ‘Pločnika’


Klub Pločnik izgubio je pravo na korištenje prostora u kojemu je djelovao početkom godine, no u njemu i dalje djeluje kreativni ured, sjedište i dućan PDV Recordsa, Menigine izdavačke kuće. Meniga je za Hinu rekao da je klub ispao “kolateralna žrtva neuređenog odnosa obitelji prvoga vlasnika, koji je preminuo, te likvidatorice koja vodi postupak”, no da će pravni postupci uskoro biti završeni, te da bi klub ponovno trebao dobiti dozvole za djelovanje u prostoru najesen.


“Imamo konkretne potvrde da će se likvidacijski postupak uskoro privesti kraju”, rekao je Meniga dodavši da im nakon njegova završetka “nitko nam više neće moći spočitavati ugovor o zakupu”.


Festivalska sezona ostvarena je u suradnji Javne ustanove Priroda i tvrtke Pozitivan ritam, koja vodi i zagrebački klub DvaOsam kao i PDV Records.