Povratak irskih post-punkera

Fontaines D.C. pjesmom “Starbuster” najavljuju izlazak četvrtog albuma

T.I.

Foto: Theo Cottle

Foto: Theo Cottle

Izlazak albuma najavljen je za 23. kolovoz, usred njihove europske turneje. Ovaj put zaobilaze Hrvatsku, ali sviraju u Ljubljani 12. kolovozaNajzanimljiviji irski bend posljednjih godina (a i šire), Fontaines D.C., novim singlom „Starbuster“ najavljuje izlazak svog četvrtog albuma „Romance“.


„Romance“ je nasljednik hvaljenog albuma „Skinty Fia“ od prije dvije godine koji je ovoj petorci učvrstio status jednog od kreativno najpotentnijih indie bendova uopće,  proširio bazu obožavatelja i  završio u vrhu svih relevantnih godišnjih lista najboljih albuma.


Četvrti album, koji sudeći po novoj pjesmi ne odstupa bitno od temeljnih odrednica karakterističnog zvuka njihovog viđenja post-punka, donosi neke novosti. Ona tehnička odnosi se na promjenu diskografske kuće. S ugledne nezavisne američke etikete Partisan (PJ Harvey, IDLES, Geese, Beth Orton), Fontaines D.C. prešli su na još ugledniju englesku nezavisnu kuću XL Recordings, za koju albume izdaju velikani poput Radioheada i Jacka Whitea, a u nekim trenucima svojih karijera činili su to i Adele, Beck, Prodigy i The Streets između ostalih. Druga je vijest da su okončali suradnju s producentom Danom Careyem koji je s njima od prvog albuma „Dogrel“ i ovaj snimili uz producentsku palicu Jamesa Forda koji je radio s veličinama poput Depeche Mode i Arctic Monkeys.
Izlazak albuma najavljen je za 23. kolovoz, usred njihove europske turneje. Bend koji smo mogli vidjeti na INmusic festivalu u dva navrata, po izlasku njihovog prvijenca 2019. i neposredno nakon objave posljednjeg „Skinty Fia“ albuma 2022., ove će godine preskočiti Hrvatsku, no dolaze vrlo blizu. Nastupit će u Ljubljani deset dana prije izlaska novog albuma, 12. kolovoza. Karata u službenoj prodaji više nema, što i nije čudno s obzirom da ovako velik bend nastupa u prilično intimnom klupskom prostoru Kina Šiška koji prima nešto manje od tisuću ljudi.