Najavljeno

Tjedan fijumanske kulture: Canzonette fiumane donose 12 novih pjesama

Ervin Pavleković

Jadranka Čubrić, Melita Sciucca i Aleksandar Valenčić / Foto Vedran Karuza

Jadranka Čubrić, Melita Sciucca i Aleksandar Valenčić / Foto Vedran Karuza

Festival se održava u ponedjeljak na Trgu Riječke rezolucijeU sklopu nadolazećeg Tjedna fijumanske kulture u organizaciji Zajednice Talijana i ove će godine, sada drugi put, biti održan festival Canzonette fiumane, najavljeno je jučer u sjedištu Zajednice Talijana.


Tom je prigodom predsjednica Zajednice Talijana Melita Sciucca kazala kako i festival, i kuharica koja će izaći u Novom listu 15. lipnja, označavaju svojevrstan izlazak fijumanske kulture iz Zajednice Talijana.


Prepoznavanje fijumanskog dijalekta


– To je važno jer su fijumanski dijalekt i fijumanska kultura integralni dio kulture ovoga grada od samoga početka, od samog nastanka grada.
Stanovnici ovoga grada moraju to znati, moraju to vidjeti, okusiti, slušati, a ako naša fijumanska kultura ostaje zatvorena u Zajednici Talijana, ona nikad neće imati tu vrijednost koju ona ustvari ima.


Nakon Tjedna fijumanske kulture započinjemo s procedurom za prepoznavanje fijumanskog dijalekta i fijumanske kulture kao nematerijalne kulturne baštine.


Festival Canzonette fiumane nam treba i za to, da bismo dokazali važnost te baštine. Naravno da ona ne može biti zatvorena između četiri zida, unutar naše škole, nego mora letjeti izvan naše zajednice, kaže Sciucca naglašavajući kako talijanska kultura obogaćuje grad i čini njegov identitet, a najbolji način da ljudi saznaju više o tome su – hrana i glazba.


Izvršna producentica festivala Jadranka Čubrić istaknula je kako su u sklopu prošlogodišnjeg festivala koji je izveden pred punim Trgom Riječke rezolucije izvođene stare canzonette koje su nastale oko 1900-tih godina, odnosno otprilike od 1890. do 1910. godine.


Festival se nastavlja novim skladbama


– Ove godine se festival nastavlja, ali novim skladbama, kao što smo i najavili prošle godine, jer su stare skladbe koje smo oživili i dali im duh novog vremena bile najava za ovo što slijedi, ono što je predsjednica Melita i rekla, važnost, značaj i bit načina na koji će se fijumanski dijalekt popularizirati, dobiti na svojoj vrijednosti, modernosti i svemu onome što mu pripada, kao i svim ostalim lijepim dijalektima našeg jezika u Hrvatskoj.


Ovogodišnje će izdanje festivala uključiti dvanaest novih skladbi različitih glazbenih pravaca koje se doimaju poput sličica iz grada koje svjedoče o njegovoj prošlosti, no i sadašnjosti.


U tom smislu već prve pjesme iskaz su ljubavi prema gradu, starome dijelu grada i sjećanjima o gradu nekad, pojasnila je Čubrić, te dodala kako Rijeka vuče tradiciju ovoga festivala još iz 1899. godine, kad je održan prvi festival pod nazivom »Canzonette fiumane popolari« koji se nakon godina održavanja ugasio, a prošle je godine oživljen.


Glazbeni producent festivala i dirigent Aleksandar Valenčić također se osvrnuo na značaj festivala u kontekstu važnosti fijumanskog dijalekta koji je, napominje, u vrijeme rata spajao.


Pjesme koje očekuju riječku publiku, govori, šarolike su, od klasičnih konvencionalnih do modernih rokerskih, a sam orkestar raskošniji je od onog klasičnog festivalskog.


Festivalske pjesme


«Amor fiuman« – Francesco Squarcia (glazba i tekst Francesco Squarcia, aranžman Aleksandar Valenčić)


«Nato in Citavecia« – Luciano Vrban (glazba Luciano Vrban, tekst: Luciano Vrban, Loretta Čop, aranžman Emir Grozdanić)


«Merli de Toreta« – Damir Vrbljanac (glazba Damir Vrbljanac, tekst Tiziana Dabović)


«La mula de San Nicolo« – Alida Delcaro (glazba i aranžman Edi Acquavita, tekst Marisa Gruden)


«Ragazze« – David Trkulja i Extralarge band (glazba David Trkulja, tekst Silva Trkulja, David Trkulja)


«Per dispeto« – Nevia Rigutto (glazba Duško Rapotec Ute, tekst: Avelina Damijanović Draguzet, Nevia Rigutto)


«Voja de casa« – Felice Scrobogna (glazba, tekst i aranžman Felice Scrobogna)


«El Gato Bonculovich« – Ana Blečić Jelenović i Ilenia Sekulić (glazba Darko Jurković Charlie, tekst Laura Marchig)


«Zita de carta« – Martina Sanković Ivančić (glazba i tekst Gianna Mazzieri Sanković, aranžman Sanjin Sanković)


«Oltre i limiti« – Karin Kuljanić (glazba Dean Vukanović, tekst Marija Brala Vukanović, aranžman Aleksandar Valenčić)


«El mio sbaglio« – Stefano Hering (glazba Maurizio di Capua, tekst Stefano Hering, aranžman Maurizio di Capua i Mauro Giorgi)


»Fala svolar« – Patrizia Sfettina Jurman (glazba i tekst Patricia Sfettina Jurman, aranžman Denis Budim)


Tri nagrade


Ove će se godine dvanaest skladbi natjecati za neku od tri nagrade čije idejno rješenje potpisuje Bruno Paladin – Grand Prix »Bruno Petrali«, nagrada za najbolji tekst i nagrada za najbolju izvedbu, odnosno interpretaciju.


Događaj će voditi Lena Stojiljković i Selina Sciucca. Festival će se održati u ponedjeljak 12. lipnja u 21 sat na Trgu Riječke rezolucije, a ulaz je slobodan.