Post festum Cannesa

Zlatna palma “Anatomiji jednog pada” Justine Triet. Izbor je mnoge ipak iznenadio

Stjepan Hundić

Reuters

Reuters

Glavna nagrada filmskog festivala u Cannesu pripala je sudskoj drami »Anatomija jednog pada« redateljice Justine Triet. Grand Prix dobila je drama o holokaustu »Zona interesa« Jonathana GlazeraCANNES – Najbolji film 76. filmskog festivala u Cannesu je »Anatomija jednog pada« (Anatomie d’une chute) u režiji francuske redateljice Justine Triet, kojoj je Zlatnu palmu predala holivudska glumačka diva Jane Fonda.


Iako je, prema mišljenju potpisnika ovih redaka, riječ o jednom od najboljih naslova prikazanih u konkurenciji, ipak je malo iznenađenje da je glavna nagrada pripala ovoj sudskoj drami sa snažnim elementima hičkokovskog psihološkog trilera. U fokusu priče je spisateljica (sjajno je tumači poznata njemačka glumica Sandra Huller) optužena za ubojstvo supruga koji je nastradao u sumnjiivim okolnostima, a dodatni mystery element filmu daje poprilično ambivalentan svršetak otvoren za različite intepretacije. Ovom nagradom Justine Triet postala je tek treća redateljica koja je osvojila Zlatnu palmu nakon Jane Campion za »Piano« 1993. godine (koju je osvojila ex aequo sa »Zbogom, moja konkubino« Chena Kaigea) i Julije Ducournau, koja je trijumfirala prije dvije godine s kontroverznom i osporavanom body horor dramom »Titane«.


Drugi laureat


Emocionalno šokantna i (konceptualno) psihološki brutalna drama o holokastu »Zona interesa« (The Zone of Interest) Jonathana Glazera, koja je prema mnogima bila glavni favorit za Zlatnu palmu, osvojila je Grand Prix, po važnosti drugi kanski laureat. Britanskom su redatelju nagradu zajedno predali Quentin Tarantino i ikona američkog B-filma i legendarni holivudski producent Roger Corman. »Bilo mi je drago što je imao priliku vidjeti film«, izjavio je redatelj odavši počast Martinu Amisu prema čijoj je knjizi snimljen film, a koji je preminuo prošli tjedan.
Kultni finski filmaš Aki Kaurismaki zasluženo je osvojio Nagradu žirija za romantičnu humornu dramu »Otpalo lišće«, jedno od najboljih ostvarenja u karijeri ovog atipičnog i unikatnog redatelja. Tran Anh Hung, filmaš rođen u Vijetnamu koji živi i radi u Francuskoj, proglašen je najboljim redateljem za svoj predivan film o ljubavi i gastronomiji, kostimiranu gurmansku dramu »The Pot-Au-Feu« (naslov je francuski naziv za kuhano jelo od mesa i povrća) s Juliette Binoche i Benoitom Magimelom u glavnim ulogama.


Rašomonska prizma


Nagradu za najbolji scenarij pomalo je iznenađujuće osvojio Yuji Sakamoto za dramu »Čudovište«, koju potpisuje proslavljeni japanski filmaš Hirokazu Kore-eda, koja kroz rašomonsku prizmu secira japanske društvene tabue kao što su (nametnuti) sram, povučenost i otvoreno izražavanje dubokih intimnim osjećanja. Najboljim je glumcem proglašen velikan japanskog glumišta Koji Yakusho za zanatski perfektno iznijansiranu ulogu u drami »Savršeni dani« koju potpisuje Wim Wenders. U jednom od najboljih Wendersovih filmova u čitavoj karijeri Yakusho tumači čistača javnih tokijskih zahoda koji užitak svakodnevnog života pronalazi u jednostavnim zadovoljstvima kao što su fotografiranje krošnji drveća analognim fotoaparatom, uzgajanjem biljaka i čitanjem klasične literature prije spavanja.


»Ovu nagradu posvećujem svim ženama koje se trude prebroditi poteškoće s kojima se susreću u životu i zadržati nadu«, izjavila je Turkinja Merve Dizdar preuzimajući nagradu za najbolju glumicu za upečatljiv nastup u vrlo dobrom filmu najpoznatijeg turskog filmaša Niruja Bilgea Ceylana »O suhim travama«.


U konkurenciji 76. Cannesa prikazan je 21 naslov, a žiri koji su činili Brie Larson, Paul Dano, Maryam Touzani, Denis Menochet, Rungano Nyoni, Atiq Rahimi, Damian Szifron i Julia Ducournau, predsjedao je dvostruki osvajač Zlatne palme, švedski filmaš Ruben Ostlund (»Kvadrat«, »Trokut tuge«).