Ljetno Art-kino

Riječko kino ispod zvijezda otvara film “Vizija leptira”: Priča o ženi koja odbija biti žrtva

Davor Mandić

Svečana riječka premijera ukrajinskog filma Maksima Nekonečnog, nastalog u hrvatskoj koprodukciji, bit će upriličena u četvrtak, 15. lipnja u 21.30 satiDvorište Kapucinskog samostana u Rijeci i ove će godine biti mjestom Ljetnog Art-kina, ljetne rezidencije ove riječke kulturne institucije.


Tako će biti od četvrtka, 15. lipnja, kada će se u 21.30 sati upriličiti svečana riječka premijera ukrajinskog filma, nastalog u hrvatskoj koprodukciji, »Vizija leptira« Maksima Nakonečnog, premijerno prikazanog na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.


Debitantski film ukrajinskog redatelja, kažu u Art-kinu, priča je o ženi koja odbija biti identificirana kao žrtva.
– Izrazito aktualan, pa čak i vizionarski, film je snimljen prije početka invazije Rusije na Ukrajinu, a referira se na period od 2014. nadalje kada kreću rusko-ukrajinski sukobi u regiji Dombas.


Protagonistica filma Lilia (Rita Burkovska) vraća se kući svojoj obitelji i suborcima nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu u koje je dospjela kao ukrajinska stručnjakinja za dronsko izviđanje.


Vrativši se iz ratne u ulogu civila i supruge, postaje svjesna koliko je teško okrenuti se budućnosti. Jer bol i trauma i dalje izlaze na površinu poput sna, a ono što je sada u njoj ne dopušta joj zaboraviti to od čega se želi maknuti – kažu u Art-kinu.


U slučaju lošeg vremena projekcija se seli u dvoranu Art-kina.