“3, 2, 1 - KUHAJ!”

Članica žirija popularne kulinarske emisije Željka Klemenčić: ‘Ove sezone stvarno ima nekih jela za pamćenje’

Ana Braškić

Foto: RTL

Foto: RTL

"Ove smo sezone zbilja dobro jeli. Ima boljih i gorih dana, tako su zadaci složeni", zaključuje.



U program RTL-a vratila se nova sezona kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj”, a s njime i dobro poznati žiri u sastavu: Ivan Pažanin, Tomislav Špiček i Željka Klemenčić. Rodom Vinkovčanka, Željka Klemenčić nakon studija komparativne književnosti i rusistike deset je godina radila kao novinarka i urednica.


Kako je zbog cjelodnevnog posla počela donositi hranu od kuće, počela se educirati o kuhanju i zdravoj prehrani. Sada je hrana u fokusu njenog života, a ljubav prema pisanju iskazuje povremeno na svom blogu Mrvica.hr.


Zadnji put razgovarale smo prije godinu dana. Što se od tada promijenilo u vašem životu?




– Ništa osobito značajno. I dalje sam freelancer, radim svašta, dijete raste…


Dobrodošle promjene


Nova sezona, novi kandidati, novi recepti. Čemu se od navedenog najviše veselite?


– Novim ljudima. Taj dio je meni uvijek nekako najvažniji. Kad su ljudi zanimljivi i pristojni, sve ovo drugo ide lako.


U najavi sezone stajalo je da su ovogodišnji kandidati kulinarski dobro potkovani. Znači li to da ćete ovaj put kušati manje loših jela?


– Čini mi se da smo ove sezone zbilja dobro jeli. Ima boljih i gorih dana, tako su zadaci složeni. Ali generalno gledano – u uži izbor su ušli ljudi zaista zainteresirani za kuhanje, a kad smo ostali s onima najboljima – zbilja je bilo i jela za pamćenje. Sve ćete uskoro vidjeti na RTL-u!


Ove godine nema timova i niste mentorica. Nedostaje li vam to?


– Svaka promjena i svako osvježenje je dobrodošlo. No i dalje smo tu ako natjecateljima treba dati koji savjet.


zeljka_klemencic

Foto: RTL


Nek’ bude upečatljivo


Što nam još novoga donosi nova sezona showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!”?


– Prvenstveno zanimljive ljude koji vole kuhati. Novi natjecatelji se ponašaju vidno drugačije od mnogih ljudi u prethodnim sezonama. Ne igraju prljavo, jako se trude. Nema previše onog nekog vrtićkog rivalstva.


Kako ste se osjećali kada ste nekome od kandidata na audiciji dali “x”? Biste li možda u nečijem slučaju sada promijenili mišljenje?


– Moram priznati da mi je katkad zbilja teško, i da, uvijek kad gledam unatrag, mislim da bih neke odluke promijenila. Ponekad stvarno nije lako na temelju jednog jela procijeniti čovjeka i njegove kulinarske sposobnosti.


Na audicijama su kandidati imali sat vremena za kuhanje jela kojim će se predstaviti, no nekima to nije bilo dosta. Što mislite, što je najveći problem kod takvih koji ne stižu?


– Mnogo ljudi misli da je sat vremena u studiju isto što i sat vremena u svojoj kuhinji kod kuće, a nije. U studiju im je sve novo, ne poznaju štednjak, ne poznaju pećnicu, neke uhvati trema i slično.


Što biste vi skuhali za sat vremena?


– Čisto strateški gledano – teško je proći ako pečeš komad mesa na naglo i krumpir sa strane. Ili komad ribe u pećnici. Sve to može biti ukusno i dobro, ali je već pomalo dosadno i milijun puta viđeno. Po meni je možda pametnije pokušati napraviti nešto upečatljivije – pa ako prođe, prođe.


Vi i drugi članovi žirija često ste priželjkivali nešto na žlicu. Zašto?


– Kušamo puno jela dnevno, snimanja traju i kad probamo puno mesa ili slatkog, ponekad nam zna biti teško… Tako se razveselimo svakom čušpajzu, juhi ili nekom drugom jelu na žlicu – to nam dođe kao okrjepa.


Foto: RTL


Učimo jedni od drugih


Što mislite, zašto se kandidati rijetko odlučuju predstaviti jelom na žlicu?


– Možda smatraju da je to prejednostavno ili da ne izgleda dovoljno atraktivno, ali nije baš tako. Po meni će uvijek bolje proći odlično varivo nego komad lososa s brokulom ili pireom od graška sa strane.


Prošle godine na Novu TV vratio se “Masterchef”, snimat će se njegova nova sezona, a vjerujem da ovo neće biti posljednja sezona showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!”. U čemu je tajna uspjeha kulinarskih emisija u Hrvatskoj?


– Veliki je broj ljudi zainteresiran za kuhanje, ozbiljno ili manje ozbiljno. Mislim da kulinarske emisije imaju svoju vjernu publiku. To su zabavni i edukativni formati, a smatram da su ljudi u ovim zahtjevnim vremenima željni feelgood sadržaja.


Gledate li možda strane kulinarske emisije?


– Dosta rijetko, zapravo malo gledam TV.


Kandidati od vas, Špičeka i Pažanina mogu štošta naučiti. No, jeste li i vi nešto naučili od njih?


– Naravno, i od kandidata i od Špičeka i Pažanina. Mi doslovno po cijele dane razgovaramo o hrani, pa čak i kad ne snimamo, a provodimo vrijeme zajedno. Nitko ne zna sve i uvijek učimo jedni od drugih.


Foto: RTL


Svakodnevno na tržnici


Pandemija je ljude vratila prirodi, a neke je potakla i da nauče kuhati. Kako je na vas utjecala? Čime ste se vi okrenuli?


– Ne mogu reći da se kod mene puno toga promijenilo. Možda baš u ono vrijeme lockdowna – tad sam se zbilja jako trudila iskoristiti sve ostatke, kuhati s onim rezervama iz špajze, bila sam malo u tom nekom “krizni stožer” modu. Sad se sve više-manje vratilo u normalu. Najviše kuham jednostavnu domaću hranu, juhe, temeljce, tako da uvijek mogu prigotoviti neki obrok za pola sata. Svakodnevno sam na tržnici, mali proizvođači dostavljaju mi namirnice doma, to je već uhodana logistika. Lako je kuhati kad imaš pravu namirnicu.


Pokazuje li vaš sin zanimanje za kuhanje?


– Njemu je to igra, ne opterećujem ga time. No dosta toga radimo zajedno – valja i izrezuje tijesto za kekse ili krekere, ubacuje stvari u blender kad radimo sladoled, kuha si zobenu kašu za doručak… To je sastavni dio našeg života.


Što je s vašim blogom? Pišete li još?


– Pišem, ali ne toliko redovito. Dosta sam zasićena receptima i temama oko kuhanja pa puštam sebi da se zaželim svega toga.


Čime se još bavite osim što ste članica žirija RTL-ova showa?


– Proizvodnjom svih mogućih sadržaja vezanih uz hranu – kuharica i magazinskih editorijala. Bavim se food stylingom i pisanjem, držim edukacije i radionice vezane za zdravu prehranu djece.