STIPE VESTIĆ

To se zove biti na pravoj pošti – Nastrijelio veliku hamu na ulazu u Zadar!

Boris Bulić

Riba je već bila u dometu, međutim, na trenutak oklijevam, jer nisam prepoznao o kojoj se vrsti radi. Prva pomisao mi je bila kako je riječ o velikom brancinu, zatim manjem gofu, ili lici, ali po pokretima i izgledu ribe, koja mi je sad bila već sasvim blizu, shvaćam da nije ništa od navedenog. Srećom, riba nije iskoristila moj trenutak zbunjenosti…Da u našem moru, a posebno u zadarskom akvatoriju ima ribe, i to kakve ribe, dokaz je i ovaj kapitalni ulov mladog podvodnog ribolovca Stipe Vestića kojeg je ostvario praktički na ulazu u Zadar. Evo što nam je Stipe rekao o tom svom doživljaju:


– Toga sam jutra, u samu zoru, odlučio okušati sreću na obližnjoj, većini podvodnih ribolovaca dobro poznatoj, poziciji, na Puntamici. Nakon desetak bezuspješnih pokušaja čeke na dubinama od 8-12 metara gotovo da i nisam vidio ribu – priča nam Stipe.

– Poprilično obeshrabren, odlučio sam se prebaciti uza sam kraj i pokušati tamo dobiti kojeg brancina ili podlanicu. No prije tog odlaska u plitko odlučujem se na još jedan zaron na nekih 9 metara dubine, pa što bude – bude – nastavlja Stipe svoju priču.


– Namještam se u posidoniju i čekam. Nakon prolaska jata manjih šaruna, pojavljuje se odjednom velika sjena. Riba je već bila u dometu, međutim, na trenutak oklijevam, jer nisam prepoznao o kojoj se vrsti radi. Prva pomisao mi je bila kako je riječ o velikom brancinu, zatim manjem gofu, ili lici, ali po pokretima i izgledu ribe, koja mi je sad bila već sasvim blizu, shvaćam da nije ništa od navedenog.


Srećom, riba nije iskoristila moj trenutak zbunjenosti, već je i dalje nastavila kružiti oko mene ne pokazujući strah tako  da nije bio nikakav problem naciljati i pritisnuti okidač. Pogodak je bio precizan i dobar tako da je izostao onaj gušt borbe, tek je izvukla nekoliko metara mulinela i predala se. I u tom trenutku shvaćam kako je ipak riječ o hami i to kapitalnom primjerku, po mojoj procjeni težem od pet kilograma. Tek kad je riba bila na površini prevladao je osjećaj sreće, ali i čuđenja, otkud tu hama. Vaga je na kraju pokazala 6590 grama i potvrdila kako je riječ o mom najvećem i najtežem ulovu – ispričao nam je Stipe Vestić.