TARIK HADŽIZULFIĆ

Tko rano rani – brancina grabi. Light priborom u zoru nasukao brancina od tri kilograma

Boris Bulić

Tiho se prilazi poziciji, baca se Ima Kosuke 85 F i povlači kontra kurenta s povremenim laganim tvičem. Treći zabac, snažan udarac nakon kojeg je uslijedilo snažno, za brancina tipično klasično udaranje glavom. Rola malo zasvira, ali se ribi ne dopušta, da ode ispod barki…Iz Kopra nam se javio Tarik Hadžizuflić, ribolovac kojem je strast spinning. U jednom od svojih posljednjih ribolovnih pohoda je svoje spinnersko znanje potvrdio jednim krasnim trofejnim ulovom. Evo što nam je Tarik ispričao o tome:


– Toga sam dana lovio od nekih 3:00 do 7:30 sati ujutro. Plan je bio pretražiti kanaliće, malu lučicu i uske prolaze po lučici gdje se stvara lagani kurenat, sa silikoncima i voblerima do 10 centimetara dužine.


Znači ne prevelike varalice, pošto se zbog poprilično toplog mora, barem na mojim terenima, još uvijek drže jata gavuna i malih ciplić – priča nam Tarik.
– Od pribora sam koristio štap Taiwalk Salty Shape Dash 9′, 7-28 grama, rolu Daiwa Caldia lt 5000 XG, upredenicu Daiwa Tournament PE 0.6, te predvez Daiwa Tournament FC 0,25 milimetara.


Odmah nakon dolaska dobijam dva mala brancina od niti pola kile.


Naravno, obadva su puštena. Jedan je pokupio Keitech Easy shiner 4′ a drugi Storm Tock Minnow od 10 centimetara. Nakon toga nešto više od sat vremena nisam dobio niti griza – nastavlja Tarik svoju priču.


– Oko 4:30 je došlo do promjene iz oseke u plimu, zbog čega sam se nešto više zadržavao oko uskih kanalića gdje se stvara kurenat. Bacalo se svašta, od action i no action silikonaca do voblera, ali nažalost, bez konkretnog griza, Bila su zapravo samo dva sitna griza od vjerojatno sitnih brancinića koji udare samo po repu silikona.


Mijenja se pozicija, u potrazi za nekom ribom. Radi se o uskom prolazu u malo lučicu.


Lagani kurenat, a sa suprotne strane vezane barkice. Znači, idealno da se brancin parkira ispod i čeka potencijalnu žrtvu.


Tiho se prilazi poziciji, baca se Ima Kosuke 85 F i povlači kontra kurenta s povremenim laganim tvičem.


Treći zabac, snažan udarac nakon kojeg je uslijedilo snažno, za brancina tipično klasično udaranje glavom. Rola malo zasvira, ali se ribi ne dopušta, da ode ispod barki.


Brancina od 64 centimetra i 3 kilograma se prihvata podmetačem u jednom potezu. Slijedi malo slikanja i to je to – ispričao nam je Tarik Hadžizuflić.