RIBOLOVNI PRIBOR

Što radije koristite u spinningu, monofil ili upredenicu? Evo kako spojiti predvez

Boris Bulić

Većina bacačkih upredenica je višebojna, odnosno svakih deset metara je obojana drugom bojom. Neki proizvođači s desetak centimetara bijele boje dodatno obilježavaju i svaki metar strune. Uz ovakve jasno pregledne oznake varaličar u svakom trenutku može znati na kojoj mu se udaljenosti odnosno dubini nalazi varalica.Osim podatnosti zbog izbačaja i kvalitetnog slaganja, varaličarske strune moraju imati i visoku otpornost na abraziju.


Budući da struna neprekidno prolazi kroz provodnike, bilo prema moru u zabačaju ili prema kalemu u namatanju, unatoč visokom stupnju ispoliranosti provodnika, dolazi do trenja koje s vremenom oslabi i najkvalitetniju strunu.

Iako upredenice imaju izuzetno veliku nosivost, gotovo dvostruku u odnosu na najjače najlonske monofile istog promjera, te potpunu neistezljivost, mnogi varaličari ipak koriste najlonske monofile kao osnovnu strunu. Razlog je vrlo jednostavan i leži ponajprije upravo u istezljivosti koju upredenice nemaju. Naime, s najlonskim je monofilom ribu puno lakše zamarati jer će na svaki grublji pokret pored štapa i kočnice role svojom istezljivošću odreagirati i struna. U radu s upredenicom, budući da istezljivosti nema, svu amortizaciju grubih pokreta i trzaja trebaju odigrati štap i kočnica role.


Oni pak koji su skloniji upredenicama kao prednost ističu potpunu kontrolu nad priborom i lovinom što se zapravo i ne može osporiti, naravno, uz maksimalnu uigranost i spretnost u radu s kočnicom role i refleksima na štapu.


S obzirom na broj upletenih niti razlikujemo upredenice od 4, 6 i 8 niti, kao i najsuvremenije okruglog presjeka, zataljene u jedinstvenu cjelinu na molekularnoj razini pri čemu je svaka od tih upredenih niti sastavljena od mnoštva mikrovlakana. Naravno, krute i nesavitljive upredenice u varaličarenju je svakako potrebno izbjegavati, bez obzira na njihovu prekidnu čvrstoću i nosivost.Većina bacačkih upredenica je višebojna, odnosno svakih deset metara je obojana drugom bojom. Neki proizvođači s desetak centimetara bijele boje dodatno obilježavaju i svaki metar strune. Uz ovakve jasno pregledne oznake varaličar u svakom trenutku može znati na kojoj mu se udaljenosti odnosno dubini nalazi varalica.


Da bi ostvarili što kvalitetniju i provokativniju prezentaciju, na završetak strune se postavlja fluorokarbonski predvez. Budući da fluorokarbonske strune imaju isti koeficijent loma svjetlosti kao i more, nakon potapanja postaju praktički nevidljive. Najsuvremenije inačice imaju i istu specifičnu težinu čime se postiže i neutralni uzgon. Zbog specifične molekularne građe imaju nešto slabiju linearnu nosivost i znatno veću memoriju od klasičnih najlonskih monofila. S osnovnom niti ih spajamo isključivo čvorovima.