NIKOLA KOSANOVIĆ

Prvi nalaz vrste raka Rissoides desmaresti (Risso, 1816) na hrvatskoj strani Jadrana

Boris Bulić

Rissoides desmaresti jedna od samo dviju vrsta stomatopoda pronađenih oko Britanskog otočja i jedna od dvanaest vrsta u Sredozemlju, a posebno je zanimljivo je da je u Jadranu zabilježen samo uz talijansku obalu zbog čega se ovaj ulov Nikole Kosanovića može smatrati prvim nalazom ove vrste uz našu obalu.Iz Zadra nam se javio Nikola Kosanović ribar koji smatra da more nije rupa bez dna i da život u moru treba poštovati zbog čega se brine da mnogi organizmi koji završe u njegovoj mreži, a pogotovo oni koji su kao vrsta ugroženi, budu vraćeni u more.


U skladu s tim, između ostaloga, sve ulovljene sklatove nakon mjerenja vraća neozlijeđene u more, bilježeći na taj način i broj i dimenzije tih riba čime u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo pomaže monitoring i doprinosi zaštiti ugroženih vrsta, a o čemu ste već mogli čitati na ovim stranicama.


A Nikola nam se ovoga puta javio, ne s ulovom sklata, već s ulovom raka kojega do tada nije nikad vidio.
No, taj rak nije bio samo njemu nepoznat.


Naime, većina ribara i poznavaoca mora često ne obraća previše pažnje na sitne detalje po kojima se tek naizgled slične vrste bitno razlikuju.I premda je ovaj rak bio vrlo nalik već poznatim vrstama, rep mu je bio bitno drugačiji što je Nikolu navelo da raka fotografira, a fotografije, unatoč tome što je rak zbog ulova u mreži ostao bez glave, pošalje znanstvenicima.


Tako ovaj rak kojega je u trostrukoj mreži na dubini od oko 18 metara na sjevernoj strani otoka Sestrunja, dakle skoro u prolazu Maknare, ulovio Nikola Kosanović, nije dugo ostao nepoznanica.Riječ je o vrsti Rissoides desmaresti (Risso, 1816) koji je jedna od samo dviju vrsta stomatopoda pronađenih oko Britanskog otočja i jedna od dvanaest vrsta u Sredozemlju.


Ovaj je rak relativno čest u Sredozemlju, a nalazimo ga duž europske obale sve do Britanskog otočja, dok uz obalu zapadne Afrike nije zabilježen.


Premda je oko Velike Britanije bilo nekoliko nalaza u Engleskom kanalu i Sjevernom Walesu, jedino mjesto gdje se pouzdano zna da se ovaj rak pojavljuje u značajnijim količinama je samo na ograničenoj lokaciji istočno od Saint Tudwalovog otočja u zaljevu Tremadog.


Njegovu pojavu na tom području znanstvenici povezuju s toplim strujama koje dolaze iz Biskajskog zaljeva i očito uspješno zaštićenom prirodom toga područja.


Rissoides desmaresti kao i ostali njegovi najbliži srodnici ima dorzo-ventralno spljošteno tijelo i može doseći veličinu od 10 centimetara.


Karpaks je malen i srastao je samo s prva dva segmenta prsnog koša.


Rissoides desmaresti razlikuje se od drugih vrsta, a posebno od najbliže Platysquilla eusebia, po broju bodlji na zadnjem segmentu grabljivičke pandže. Tako Rissoides desmaresti ima pet bodlji, dok Platysquilla Eusebia ima desetak ili više.


Inače Rissoides desmaresti živi u jazbinama ispod granice plime i oseke pa do dubina od oko 50 metara, gdje stvara jednostavne sustave kanala u pješčanim, šljunkovitim muljevitim sedimentima. U gusto naseljenim staništima se može pronaći do jedna jazbina po m². Rupe su izduženog oblika ‘U’ sa samo 2 otvora pri čemu je jedan širi od drugog.


Zanimljivo je da su nalazi vrste Rissoides desmaresti u Jadranu zabilježeni samo uz talijansku obalu zbog čega se ovaj ulov Nikole Kosanovića može smatrati prvim nalazom ove vrste uz našu obalu.