MORSKE DELICIJE

Plavi svijet Branka Šuljića: Nelagoda prije gurmanskih asocijacija

Branko Šuljić

Od ježa se konzumira samo ikra, i to od ženke. A kako na morskom dnu prepoznati ženku? Moglo bi se reći: na isti način kao i na kopnu! Ženkama su bodlje "ukrašene", pune kamenčića, trave, algi.



Prije sedam dana na ovom sam mjestu pisao o morskim ježevima. Neki poznanici dobronamjerno su mi savjetovali da je pravilnije reći ježinac nego jež. Prihvaćam! O tome nikada nisam razmišljao. Pamtim, za djetinjstva na otoku oba smo naziva podjednako rabili. Mislio sam, radi se o lokalnom nazivlju, kao što je slučaj s većinom stanovnika mora. S bogatstvom naziva sada se ne namjeravam baviti, ostavljam temu za neku drugu prigodu. Vraćam se ježevima.


Spomenuo sam, ježevi su odjednom postali traženi i cijenjeni na europskom tržištu hrane. Ne bilo kakve hrane, nego one koju običavamo nazivati delicijama. Europa je »otkrila« ježeve, žiteljima »starog kontinenta« otkrila ih je Azija. Ništa novog, nije prvi put. Davno prije, međutim, mogli smo ih »otkriti« mi, Hrvati s obale i otoka. Naši ljudi ježeve jedu, kako se kaže, od pamtivijeka. Teške životne prilike i neimaština tomu su ih naučili. U bogatoj Europi konzumacija ježeva očito je postala moda, znak prestiža. Otkrili su ježeve, kao što su japanski trgovci tunama prije dvadesetak godina u Dalmatinskoj zagori otkrili manistru. Siromaško jelo…


Rukama na ježeve


Pitaju me neki poznanici: što je od ježeva jestivo, kako se pripremaju… jesi li ih kušao? Logično, i ja bih isto pitao. Od starijih ljudi s naših uzmorskih prostora dobit ćemo različite odgovore. Ježa nećemo jesti čitavoga, to se valjda podrazumijeva, to čini riba podlanica kojoj ne smetaju njegove bodlje. Iz ježeva tijela za jelo se uzima samo žuto-narančasti dio, neki kažu da je to jetra, drugi govore da je srce, znalci tvrde da su dozrele rasplodne žlijezde koje imaju afrodizijačko djelovanje. E to je ono zbog čega za njim odjednom posižu Europljani, zbog čega mu cijena strelovito raste. A, ta je priča uvijek diskutabilna i rastezljiva.


U ugostiteljstvu ne prolaze



 


U našem ugostiteljstvu ježevi nikada nisu zaživjeli u ponudi.
– Pokušavao sam, ali nije iskazano zanimanje, priča Joso Tariba, iskusni i dobro znani ugostitelj. Nudio sam ih gratis, mislio sam: bit će prihvaćeni. Nije išlo… I oni koji su ih jeli nisu konzumirali veću količinu, nisu ih ponovo naručivali. Ježa se u nas nikada nije cijenilo. Možda je to i zbog neugodnosti, podsvjesnog straha od ježa prilikom kupanja.

Od ježa se konzumira samo ikra, i to od ženke, budući da je mužjak nema. A, kako na morskom dnu prepoznati ženku? Moglo bi se reći: na isti način kao i na kopnu! Ženkama su bodlje »ukrašene«, pune kamenčića, trave, algi… Mnogima je najveći problem izvaditi ježa kojemu je tijelo sa svih strana zaštićeno bodljama. Tu pomoći nema, treba ga vaditi ručno, malu zaštitu mogu pružiti rukavice. Potom se ježa prereže na dvije polovice, najbolje škarama.


Hrana iz mora

Ponavljam, jež je jestiv, ali ne možemo govoriti o mesu ježa, kao što govorimo o mesu ribe ili glavonožaca. Uz navedena saznanja nameće se pitanje: što je sve iz mora jestivo? A što nije, odgovorio bi neki stanovnik Dalekog istoka! Uistinu, puno toga ljudi jedu, što mi Mediteranci i Europljani još nismo »otkrili«. Ne znam kako bismo reagirali da nam ponude jelo od trpa (neki ga nazivaju morski krastavac). Ili alge, zvjezdače, pa pohane moruzgve… Neki narodi jedu morske sisavce. Pamtim stare priče o juhi od kamenja izronjenog s morskog dna, pa čak i takvu brodetu od kojeg je, jasno, jestiv samo šug…
More će nam uvijek nešto ponuditi za hranu, a na nama je da se pobrinemo kako to prihvatiti. Ono je ogroman izvor hrane, velika smočnica iz koje treba umjereno uzimati. Svako more, pa i naše Jadransko. Iz mora je jestivo mnoštvo živih organizama i ponešto od biljnog svijeta. Kraj mora ne možemo i ne smijemo ostati gladni.

Slijedi najvažnija »operacija« – žličicom se pažljivo izvadi ikra. Ona je žute, do narančaste boje. Nema je puno i od ježeva se čovjek neće najesti, čak i da pojede veću količinu. Okus? Nije naročit, teško će na prvu izazvati oduševljenje. Malo je bolji kad se doda nekoliko kapi limunova soka, eventualno i maslinova ulja. Kako ga nude u europskim restoranima, nije mi poznato!


Jež na stopalu


Puno je više ljudi kojima spomen ježa stvara nelagodu, podsjećanje na nešto ružno, nego što pobuđuje gurmanske asocijacije. Prilikom kupanja, posebno na nekoj divljoj plaži mnogima se dogodilo da su nagazili na ježa. Događalo im se to čak i tamo gdje nema puno ježeva, ili znaju za njihovo postojanje, pa paze gdje će stati. I baš, kao za pegulu, nagaze ježa, jedinog na širem prostoru. Kad ga dignu na stopalu nastaju problemi. Bolje ne spominjati i opisivati sve posljedice. Reci sada onomu tko je to iskusio da su ježevi dobri za jelo!


Više vrsta ježeva

U svjetskim morima i oceanima, to valjda ne treba posebno naglašavati, živi puno vrsta ježeva. Ne postoji samo jedan jež! Iz literature saznajem da ih ima oko 800 vrsta. U našem Jadranskom moru ima ih dvadesetak. Osim stručnih ljudi, malo tko ih razlikuje. Većina nas zna samo za ježa! Oni malo bolje verzirani, uz ježa će spomenuti i dubinskog ježa, koji je veći, s kraćim bodljama. Takve se koristi za suvenire, kad se uklone bodlje, ostane lijep oklop. Neki će ih, također, podijeliti na one od kamena i pijeska.
Navodim nazive nekih od jadranskih ježeva, baš bih volio znati tko ih po tome razlikuje. Hrvatski su im nazivi: dugobodlji morski turban, crni ježinac, ljubičasti ježinac, kuglasti ježinac, patuljasti ježinac, hridinski ježinac… Od njega kupači trebaju strahovati, s obzirom na to da boravi na plitkom kamenitom dnu. Najrasprostranjeniji je kuglasti ježinac.