MEMORIJALNI KUP TONČIJA SPAVALICE

Natjecanje za gušte – za četiri i pol sata ulovili 50 kilograma ribe

Treće mjesto u ekipnom poretku u kategoriji štap-brod zauzela je ekipa u sastavu Varzić-Varzić-Kastrati koji su na vagu donijeli 50 riba ukupne težine 6764 grama. Drugo mjesto sa 97 riba ukupne težine 8873 grama je osvojila ekipa u sastavu Pejdo-Jukić-Mičić dok je prvo mjesto s nevjerojatnih 13400 grama ribe osvojila benkovačka ekipa u sastavu Gašpar-Bulić-Ilić!U subotu, 25. lipnja, u organizaciji ŠRD Vir – Vir, održano je tradicionalno ekipno natjecanje u ribolovu iz usidrene brodice, ‘Memorijalni kup Tončija Spavalice’. Kupu se odazvalo deset tročlanih ekipa s tim da je osam ekipa odabralo loviti tehnikom štap-brod dok su dvije ekipe nastupile loveći tehnikom ruka-brod.


Lovna je zona bila na Virskom braku kraj Crvene zemlje, terenu inače poznatom po brojnim mikrolokacijama koje kriju dobre i bogate ulove.


Natjecanje je počelo okupljanjem u Marini u 6:00 sati da bi se već u 7:30 natjecatelji razišli po lovnoj zoni, a sve u skladu s očekivanjima i nahođenju, ribarskom špirijusu kojim se i inače služe u traženju ribe.

A vrijeme im je bilo naklonjeno. Puhao je lagani sjeverozapadni vjetar koji se poklopio s kurentom što je nudilo dva osnovna pristupa – lov na napadnoj i zavjetrinskoj strani tog izdašnog braka.


Propozicije su bile jednostavne i zapravo standardne s nekoliko dodatnih pravila koja su u startu natjecatelje orijentirala prema kvalitetnijoj i krupnijoj lovini.


Riba koja se predavala na vaganje, a nije podlijegala Naredbi o zaštiti, nije smjela biti kraća od 15 centimetara. Knez, bugva, morski psi, mačke, ugori i murine se nisu bodovale, a sve odredbe koje nisu bile propisane propozicijama, bile su zapravo standardne propozicije navedene u Pravilniku o sportskom ribolovu na moru.Tako su neki natjecatelji veći dio vremena proveli u mjestu dok su se drugi premještali sve u potrazi za lovinom do 12 sati kada je sirenom označen kraj lova. I premda je tijekom lova svaka je brodica mogla vidjeti sve ostale brodice, uvid u ulov je ostao tajna sve do dolaska na vagu kad su mnogi ostali iznenađeni količinom ulovljene ribe.


Vaganje je kao i uvijek održano u konobi Kod Spavalice gdje je ubrzo svima postalo jasno da je konkurencija zapravo bila iznimno jaka. Premda je na natjecanju nastupilo više zvučnih imena proslavljenih na natjecanjima najvišeg ranga, neki puno manje razvikani natjecatelji su svojim ulovima naprosto iznenadili sve prisutne.


Nakon vaganja koje je zbog količine ulova ipak malo potrajalo, uslijedio je bogat ručak po kome je ovaj kup i inače poznat, a nakon kojega je svima, a posebno pobjednicima, trebalo smoći snage za ustati se od stola i primiti zaslužena priznanja.


Tako je treće mjesto u ekipnom poretku u kategoriji štap-brod zauzela ekipa u sastavu Damir Varzić – Gabriel Varzić – Leon Kastrati koja je na vagu donijela 50 riba ukupne težine 6764 grama.


Drugo mjesto sa 97 riba ukupne težine 8873 grama osvojila je ekipa u sastavu Dubravko Pejdo – Nino Jukić – Darko Mičić, dok je prvo mjesto s 84 ribe ukupne težine nevjerojatnih 13400 grama osvojila benkovačka ekipa u sastavu Zvonko Gašpar – Ivica Bulić – Josip Ilić.– Pa dvije godine za redom smo imali nevolje s pentom tako da su nas u povratku morali uzeti u tegalj. Ove je godine strojni park bio dobar i rezultat, evo, kako se vidi, nije izostao – ne skrivajući svoje zadovoljstvo, rekao nam je poznati zadarski urar i član pobjedničkog tima Zvonko Gašpar


Tako su prva tri mjesta nagrađena medaljama i peharima s tim da je Leon Kastrati koji je ulovio i najtežu ribu natjecanja osvojio i bocu vina i ribolovni štap.


Najlošije plasirana ekipa u sastavu Asmir Abdagić – Halil Kapić – Stipe Ribar je s tri ulovljene ribe ukupne težine 180 grama dobila tradicionalnu utješnu nagradu za Fair play u obliku boce vina.


A u kategoriji ruka-brod definitivno nije bilo nezadovoljnih jer su nastupile samo dvije ekipe, a što je u startu bila garancija za osvajanje priznanja.


Tako je drugo mjesto s 37 ulovljenih riba ukupne težine 3963 grama osvojila ekipa u sastavu Neven Stipčević – Drago Horvat – Krešo Herceg, dok je prvo mjesto s 51 ulovljenom ribom ukupne težine 4589 grama osvojila ekipa u sastavu Branko Dabićić – Pavle Kostić – Dario Floreani.Na ovom kupu je ukupno ulovljeno 49,958 kilograma ribe od čega su glavna lovina bili krupni arbuni i fratri, a našlo se i nekoliko većih paukova i  batoglavaca uz ponešto sitnije, usputne ribe uobičajene za ovakav lov.KONAČNI POREDAK


Štap brod:


  1. Zvonko Gašpar, Ivica Bulić, Jozo Ilić
  2. Dubravko Pejdo, Nino Jukić, Darko Mičić
  3. Damir Varzić, Gabriel Varzić, Leon Kastrati
  4. Ivan Golac, Milan Rukavina, Ivica Butković
  5. Zlatko Janči, Duško Mazić-Palestrina, Ivan Medunić
  6. Ismet Muminović, Izudin Pehlić, Ivan Sabo
  7. Darko Stepić, Dalibor Sokolović, Krešo Rago
  8. Asmir Abdagić, Halil Kapić, Stipe Ribar

 


Ruka-brod:


  1. Branko Dabičić, Dario Floreani, Pavle Kostić
  2. Neven Stipčević, Drago Horvat, Krešo Herceg