KRISTIJAN IVAKIĆ

Na ‘grongo tehniku’ kod Rovinja ulovio murinu pa je neozlijeđenu vratio u more!

Boris Bulić

Pecali smo tako jedno 4 sata, a limenke ni milimetar da se pomaknu, kad eto ti se čuje jedna! Pošto sam bio bliži skočio sam odmah. Naravno adrenalin trenutno proradio. Uhvatim konop, lagano ga zategnem, i osjetim grickanje. U jednom trenutku je naglo povukla i odmah joj udarim kontru…Iz Rovinja nam se javio Kristijan Ivakić, koji, premda rođeni Samoborac, već četiri godine živi u Rovinju gdje uživa u svim dražima spinninga koji mu je omiljena tehnika. No povremeno se voli otisnuti i u druge tehnike pa se tako pored klasičnih spinnerskih ulova, na udicama povremeno nađu i druge, često neočekivane vrste. Tako se ovoga puta Kristijan okušao u pridnenom ribolovu koju mu je donio ulov kojem se uistinu nije nadao.


– Sa susjedom sam bio pecati na ‘grongo tehniku’, gdje je osnova parangalski konop, predvez sajla, a indikator griza limenka. Ješka je bio krepani šarun od nekih 6 – 7 centimetra dužine. Pecali smo tako jedno 4 sata, a limenke ni milimetar da se pomaknu, kad eto ti se čuje jedna – priča nam Kristijan.


Bila je dobro zakačena


– Pošto sam bio bliži skočio sam odmah. Naravno adrenalin trenutno proradio. Uhvatim konop, lagano ga zategnem, i osjetim grickanje. U jednom trenutku je naglo povukla i odmah joj udarim kontru ali konop ostane u mjestu, niti milimetar da se pomakne. Susjed govori da nam je to ugor zavukao pribor u rupu. Kaže:
– Samo ti drži zategnuto, izaći će on vani…


Trebalo je paziti jer murina ima otrovan ugriz


Nisam ga poslušao nego sam odlučio malo eksperimentirati – nastavlja Kristijan svoju priču.


– Malo sam popustio kad ono krenulo vani krenem odmah konop vući gore, a ona dole. Borba ipak nije trajala dugo, ali s posebnim guštom.


Opet susjed govori:


– Evo brudet ide vani…


A kad sam je izvadio ono ni ‘g’ od gronga. Govorim ja susjedu:


– Ovo nije grongo, ovo je je murina!


Noge je trebalo držati dalje od opasnih zubiju


Odmah me je upozorio da pazim na nju, jer još učim o morskim ribama. Znao je da Institut u Rovinju pokušava doći do žive murine za akvarij i odmah ih je zvao, ali pošto je bio 1 sat iza ponoći nisu došli tako da smo je odlučili pustiti nazad da živi.


U tome nam je pomogla jer se prilikom slikanja sama otkačila sa udice. Zapravo se oko glave vezala u čvor i samo pala sa udice, a čvor je bio toliko jak da joj je počela sluz špricati na sve strane, čak i po meni. No to mi nije smetalo jer sam je napokon vidio u živo kako izgleda i koliko je agresivna. Bio sam zadovoljan jer sam doživio novo iskustvo i još zadovoljniji što sam je mogao odmah, praktički neozlijeđenu vratiti nazad u more – ispričao nam je Kristijan Ivakić.