PRIBOR ZA FERMU

Sve što trebate znati o izboru štapa i role za lov na fermu

Boris Bulić

Za razliku od carp štapova, surf štapovi su krući, vršne progresivne akcije. Carp štapovi imaju veliku prednost prilikom zamaranja lovine, no za razliku od surf štapova, uglavnom ne mogu u mjestu zaustaviti i okrenuti ribu što je u ribolovu velikih podlanica ponekad vrlo važno. Što se tiče njihove snage i izdržljivosti, ukoliko pripadaju istoj 'klasi' razlike nema.Idealna dužina štapa za ribolov na fermu se kreće od 3,60 do 4,20 metara. Ti si štapovi dvodijelne ili teleskopske, rijetko kada trodijelne izvedbe. Preporučena težina izbačaja se kreće oko 80 do 100 grama, a s obzirom na akciju i samu konstrukciju blanka mišljenje su među ribolovcima podijeljena. Jedan dio ljubitelja fermi preferira rad sa carp štapovima dok su drugi skloniji surf modelima. Osnovna razlika među ovim štapovima je u njihovoj savitljivosti.


Carp štapovi su uglavnom parabolici koji se savijaju cijelom svojom dužinom. Prilikom  zamaranja lovine njihov je glavni adut upravo ta savitljivost i žilavost kojom se zakačena riba relativno brzo izmori. Za razliku od carp štapova, surf štapovi su krući, vršne progresivne akcije. Carp štapovi imaju veliku prednost prilikom zamaranja lovine, no za razliku od surf štapova, uglavnom ne mogu u mjestu zaustaviti i okrenuti ribu što je u ribolovu velikih podlanica ponekad vrlo važno. Što se tiče njihove snage i izdržljivosti, ukoliko pripadaju istoj ‘klasi’ razlike nema.

Najpopularnije role za ovakav oblik ribolova su role sa slobodnim hodom špule.


Veličina rola ovisi prvenstveno o veličino očekivane lovine. Tako su role za fermu namijenjenu zubacu veličine 70, dok su one za fratre veličine 30. Pri odabiru rola za fermu ponajprije treba obratiti pažnju na kvalitetu kočnice koja ne smije nekontrolirano i neželjeno proklizavati, snagu role te pogonsku ručicu koja mora biti robusna, dovoljno velika i ergonomski oblikovana. Prijenosni omjer kod ovih rola može biti nešto manji, 4:1 jer je kod ribolova na fermu na prvom mjestu ipak snaga.