ŽIVA JEŠKA

Lovite li i vi brancine živom ješkom? Ovo su najdjelotvorniji mamci

Boris Bulić

Premda se mogu i klasično zabaciti, sve žive ješke je idealno pažljivo spustiti u more puštajući kurentu da ih odvuče u lovnu zonu. A bez obzira na korištenu strunu osnove, predvez mora biti fluorokarbonski, ne deblji od 0,25 milimetara.U ribolovu većine predatora, pa tako i u ribolovu brancina, ukoliko se za ješku koristi živa riba, najprikladnije je koristiti ribu koja obitava na lovnom terenu. Dobar će biti manji špar, cipal, salpa ili ušata koje u principu nije teško uloviti finijim priborom.


Naravno, idealno bi bilo uloviti iglicu pa je spustiti na nekakvom surf sistemu da dozove morskog vuka.


Ribu je potrebno ješkati prošivanjem neposredno pod kožu, na prvoj trećini leđnog dijela od glave prema repu. Ako primijetimo da su brancini neodlučni tada ribici – mamcu možemo oderati dio kože na boku prema repu na način da koža ostane visiti. Tako ranjena riba će biti okidač za sve neodlučne brancine.
Posebno je učinkovit lov sa živim gavunima koji se ješkaju kroz oči ili ispod škrga prema čelu.


Premda se mogu i klasično zabaciti, sve žive ješke je idealno pažljivo spustiti u more puštajući kurentu da ih odvuče u lovnu zonu.


Idealno je uloviti sitnu ribu na terenu na kojem namjeravamo loviti brancina


Bez obzira na korištenu strunu osnove, predvez mora biti fluorokarbonski, ne deblji od 0,25 milimetara.


Ako se lovi pomoću štapa, tada je potrebno kočnicu role podesiti na tvrđe, a štap dobro učvrstiti što omogućuje malo opuštanja dok ribolov iz ruke zahtjeva neprekidnu pažnju. No u  oba slučaja treba biti spreman i reagirati na prvu.


Nakon što je brancin progutao ponuđeni mamac, izvlačenju treba pristupiti oprezno i strpljivo, prvenstveno zbog relativno tanke strune predveza. Brancin u principu ne pravi iznenađenja. Redovito se već nakon nekoliko bjegova preda. Ipak, podmetač mora biti uvijek pri ruci, pogotovo kada se radi o većim primjercima ili prihvatu ribe sa visokih podzidanih obala.