JADRANSKE ŠKOLJKE - KUNJKA

Kako lovite kunjke, prstima ili imate neki priručni alat? A jeste li znali da kunjka izvrsna ješka za podlanicu?

Boris Bulić

Kunjka je vrlo ukusna i može se pripravljati na sve poznate načine, pri čemu zbog tvrdoće mesa dobro podnosi i dužu termičku obradu. Najčešće se sprema na buzaru, dinstana pa podlijevana vinom, u rižotu, ili samo kuhana u posoljenoj vodi.



Kunjka se može loviti tijekom cijele godine ronjenjem ili pak dredžama i kunjkarima ili mušularima, tradicionalno najviše zimi, od prosinca do veljače. U ronjenju se od podloge odvaja čupanjem rukama ili pak posebno konstruiranim alatom, tzv. rašketom, pri čemu je najvažnije školjku uočiti. Naime, zbog već spomenute mimikrije, nevještom oku njena prisutnost vrlo lako može promaknuti.


Najpoznatija su lovišta kunjki su uz zapadnu obalu Istre, oko otoka Paga, u Pašmanskom kanalu, Malostonskom zaljevu i Mljetskim jezerima.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Zanimljivo je da se mjesto Tkon na otoku Pašmanu tako naziva tek od 1840. godine kada ga je mletački topograf greškom u zemljišne knjige zapisao kao Tcon. U dokumentima iz 1363. to se mjesto naziva Kun, stanovnici Kunjani, a stanovnice Kunjke. Mještani i danas svoje mjesto zovu Kun.




Iako kunjka u pravilu formira guste kolonije, gustoća naseljenosti ponajviše ovisi o pritisku izlova. Tako primjerice u Malostonskom zaljevu i Mljetskim jezerima, koja su zaštićena područja, gustoća naseljenosti mjestimično prelazi tri jedinke po kvadratnom metru dna, dok je naseljenost u Pašmanskom kanalu zbog konstantnog intenzivnog lova ispod jedne jedinke po kvadratnom metru.


A 2007. godine je provedeno eksperimentalno istraživanje mogućnosti komercijalnog uzgoja kunjki u Malostonskom zaljevu. Mada je sakupljanje i formiranje matičnog stoka za ovu vrstu ocijenjeno kao vrlo jednostavno, zbog sporog rasta se odustalo od ideje komercijalnog uzgoja.



Kunjka je vrlo ukusna i može se pripravljati na sve poznate načine, pri čemu zbog tvrdoće mesa dobro podnosi i dužu termičku obradu. Najčešće se sprema na buzaru, dinstana pa podlijevana vinom, u rižotu, ili samo kuhana u posoljenoj vodi.


Ribolovci je upravo zbog njene žilavosti često koriste kao ješku za oboritu ribu, u prvom redu podlanicu.


Gospodarska vrijednost kunjke je unatoč nepotpunim uvidima vrlo zapažena. Na ribarnicama je u redovitoj ponudi.